Μακεδονικός γάμος

Μακεδονικός γάμος

Γυρισμένη στο Βελβεντό Κοζάνης, η πρώτη ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που περιγράφει τα ήθη και τα έθιμα που σχετίζονται με τον παραδοσιακό γάμο στη Δυτική Μακεδονία. Η ιδιαίτερη ποιητική ματιά του σκηνοθέτη μεταμορφώνει ένα δείγμα του λεγόμενου «εθνογραφικού» κινηματογράφου σε λυρικό ποίημα για τις ρίζες των ανθρώπων σε έναν προαιώνιο, αλλά ήδη χαμένο κόσμο. Η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο ταινίας μικρού μήκους στην Πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, καθώς και το Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου της επόμενης χρονιάς.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Τάκης Κανελλόπουλος
Σενάριο: Τάκης Κανελλόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ιάκωβος Παϊρίδης
Παραγωγός/Παραγωγοί: Παναγιώτης Χαρατσάρης
Φορμάτ: 35mm
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1960
Διάρκεια: 29΄
Επικοινωνία: Κώστας Κανελλόπουλος, info@kanelamps.gr

Τάκης Κανελλόπουλος

Γεννήθηκε το 1933 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε το 1990 από καρδιακή προσβολή. Από τους πρώτους έλληνες σκηνοθέτες που έκαναν ταινίες στην Θεσσαλονίκη. Τιμήθηκε στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1966, με αφορμή την ταινία Εκδρομή, για τη συμβολή του στην ανύψωση του ποιοτικού επιπέδου του Φεστιβάλ. Στην αντίστοιχη εκδήλωση του 1968 και με αφορμή την ταινία Παρένθεση βραβεύτηκε από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου για τη σκηνοθεσία του, ενώ η ίδια η ταινία αναγνωρίστηκε ως η Καλύτερη Καλλιτεχνική της χρονιάς από κοινού με τα Κορίτσια στον ήλιο του Βασίλη Γεωργιάδη. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει τρεις μικρού μήκους ταινίες και εφτά μεγάλου μήκους.

Φιλμογραφία

1960 Μακεδονικός γάμος (ντοκ μμ)
1961 Θάσος (ντοκ μμ)
1962 Ουρανός
1966 Εκδρομή
1968 Παρένθεση
1969 Καστοριά (ντοκ μμ)
1972 Η τελευταία άνοιξη
1975 Το χρονικό μιας Κυριακής
1978 Ρομαντικό σημείωμα
1980 Σόνια