Κι εγένετο φως

Let There Be Light

60ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ο Μίλαν επιστρέφει από τη Γερμανία, όπου εργάζεται ως οικοδόμος, στην οικογένεια του, στη Σλοβακία, για τα Χριστούγεννα. Αντί για γιορτινή ατμόσφαιρα όμως, αντικρίζει ένα χωριό βυθισμένο στο πένθος και τη θλίψη. Ένα νεαρό αγόρι, μέλος μιας παραστρατιωτικής εθνικιστικής οργάνωσης, έχει αυτοκτονήσει. Πεπεισμένος ότι ο γιος του, που ανήκει στην ίδια οργάνωση, λέει τη μισή αλήθεια, o Mίλαν σύντομα ανακαλύπτει ότι έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός συγκάλυψης από τις τοπικές αρχές και την ντόπια κοινωνία. Μια ταινία για το διαιωνιζόμενο μίσος που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, η οποία απευθύνει μία οδυνηρή υπενθύμιση: ο φασισμός θριαμβεύει μόνο χάρη στη δική μας αδιαφορία.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Marko Škop
Σενάριο: Marko Škop
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ján Meliš
Μοντάζ: František Krähenbiel
Ήχος: Jan Čeněk
Μουσική: David Solař, Oskar Rózsa
Ηθοποιοί: Milan Ondrík, František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič, Daniel Fischer, Csongor Kassai, Anikó Vargová, Marek Geišberg
Παραγωγή: Artileria
Παραγωγοί: Marko Škop, Ján Meliš, Petr Oukropec, Pavel Strnad
Συμπαραγωγή: Negativ, Rozhlas a televízia Slovenska, Česká Televize
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Pavol Andraško
Κοστούμια: Erika Gadus
Κάμερα: Maros Zilincan, Pavol Wolf
Μακιγιάζ: Zuzana Paulini
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Σλοβακία, Τσεχία
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 93΄
Επικοινωνία: Loco Films, info@loco-films.com
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής (Ειδική Μνεία), Καλύτερος Ηθοποιός – Karlovy Vary IFF 2019

Μάρκο Σκοπ

O Mάρκο Σκοπ σπούδασε Δημοσιογραφία και Σκηνοθεσία Ντοκιμαντέρ στη Μπρατισλάβα και στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Το ντοκιμαντέρ Other Worlds αποτέλεσε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του και υπήρξε το πρώτο ντοκιμαντέρ που απέσπασε Βραβείο Κοινού στην ιστορία του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Το δεύτερο ντοκιμαντέρ του Osadné κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο ίδιο φεστιβάλ, ενώ το ντεμπούτο του στη μυθοπλασία τιμήθηκε με το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Το Let There Be Light είναι η δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του σκηνοθέτη.

Φιλμογραφία

2006 Iné svety | Other Worlds (ντοκ)
2009 Osadné (ντοκ)
2009 Eva Nová
2019 Let There Be Light