Ροντέο

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ήδη από τις εξεγέρσεις του 2005, τα προάστια του Παρισιού επιμένουν να μας θυμίζουν συνεχώς τις σφοδρές ταξικές συγκρούσεις και τις εσωτερικές, εθνοτικές διαμάχες που χαρακτηρίζουν τη –μάλλον ανομοιογενή– γαλλική επικράτεια. Παρατηρώντας από κοντά και επί σειρά ετών μια underground κοινότητα μοτοσικλετιστών στα βόρεια του Παρισιού, μια νεαρή σκηνοθέτρια αντλεί από τη δική της προσωπική εμπειρία για να αφηγηθεί την ιστορία της Ζουλιά, μιας ασυμβίβαστης, ανεξάρτητης αμαζόνας, η οποία βρίσκει διέξοδο στο πάθος της για τις μοτοσικλέτες και στον έρωτα για τις υψηλές ταχύτητες. Ο κόσμος της είναι αυτός των αστικών «ροντέο» – των παράνομων συγκεντρώσεων όπου οι αναβάτες κάνουν επίδειξη των μηχανών τους και παράτολμων ακροβατικών. Σε μια ταινία όπου οι μοτοσυκλέτες γίνονται μηχανικά άλογα ενός σύγχρονου γουέστερν, η γυναικεία κατάσταση σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο εξετάζεται από μια πρωτόγνωρη σκοπιά, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτονται οι όψεις της σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας που τροφοδοτούν τις συγκρούσεις.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Λολά Κιβορόν
Σενάριο: Antonia Buresi, Lola Quivoron
Διεύθυνση φωτογραφίας: Raphaël Vandenbussche
Μοντάζ: Rafael Torres Calderon
Ήχος: Lucas Doméjean, Geoffrey Perrier, Victor Praud
Μουσική: Kelman Duran
Ηθοποιοί: Julie Ledru, Yannis Lafki, Antonia Buresi, Cody Schroeder, Louis Sotton
Παραγωγή: CG Cinéma
Παραγωγοί: Charles Gillibert
Σχεδιασμός παραγωγής: Gabrielle Desjean
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 106΄
Επικοινωνία: Les Films Du Losange
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο της Επιτροπής «Coup de Coeur» (τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα») – Cannes FF 2022, Βραβείο της Κριτικής, Βραβείο της Επιτροπής – Champs-Élysées FF 2022

Λολά Κιβορόν

Η Λολά Κιβορόν (1989, Παρίσι) είναι Γαλλίδα σκηνοθέτις. Μετά τις προπτυχιακές της σπουδές, σπούδασε σύγχρονη λογοτεχνία στο Παρίσι, κάνοντας το μεταπτυχιακό της στον κινηματογράφο. Το 2012 πέρασε στο Τμήμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στη θρυλική σχολή La Fémis. Το 2015, η μικρού μήκους ταινία της Son of the Wolf προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και βρέθηκε υποψήφιο για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Φιλμογραφία

2012 The Great Bear (μμ)
2013 Stand (ντοκ)
2015 Son of the Wolf (μμ)
2016 Dreaming of Baltimore (μμ)
2022 Rodeo