Με τα μάτια της Ντάλβα

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Σε μια εποχή όπου τα φαινόμενα οικογενειακής βίας κατά των γυναικών μικρής και μεγάλης ηλικίας μοιάζει να εντείνονται (ή, τουλάχιστον, να γίνονται πλέον ορατά πέρα από τους τοίχους της οικίας), μια ταινία διερευνά το σύνθετο δίκτυο δύναμης και εξουσίας που ενθαρρύνει την κακοποίηση. Όταν η αστυνομία εισβάλλει απότομα στο σπίτι της Ντάλβα για να την μεταφέρει σε μια μονάδα ανάδοχης φροντίδας, εκείνη αρχίζει σιγά σιγά να συνειδητοποιεί πως αντιλαμβανόταν διαφορετικά την αγάπη τους με τον πατέρα της. Με τη βοήθεια της νέας της συγκατοίκου και μιας κοινωνική λειτουργού, η Ντάλβα θα μάθει πώς να είναι και πάλι παιδί. Σε αυτό το αιχμηρό ντεμπούτο, η Εμανουέλ Νικό διερευνά τις διάφορες εκδοχές της βίας που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της ευάλωτης παιδικής ηλικίας, με βαθιά ευαισθησία και απαράμιλλη ευγένεια, σ’ ένα ελπιδοφόρο ταξίδι προς την επούλωση.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Νικό
Σενάριο: Emmanuelle Nicot
Διεύθυνση φωτογραφίας: Caroline Guimbal
Μοντάζ: Suzana Pedro
Ήχος: Fabrice Osinski, Valérie Ledocte, Aline Gavroy
Μουσική: Frédéric Alvarez
Ηθοποιοί: Zelda Samson, Alexis Manenti, Fanta Guirassy
Παραγωγή: Hélicotronc, Tripode Productions
Παραγωγοί: Julie Esparbes, Delphine Schmit
Κοστούμια: Constance Allain
Σχεδιασμός παραγωγής: Catherine Cosme
Μακιγιάζ: Saori Matsui, Laëtitia Hogday
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Βέλγιο, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 83΄
Ελληνική διανομή: Cinobo
Επικοινωνία: Mk2 Films
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο FIPRESCI & Βραβείο του Ιδρύματος Louis Roederer Foundation για τον Καλύτερο Ανερχόμενο Κινηματογραφικό Αστέρα – Cannes Film Festival 2022, Βραβείο Διαγωνιστικού «Young Cinema» για την Καλύτερη Σκηνοθεσία & Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία (Zelda Samson)

Εμανουέλ Νικό

Η Εμανουέλ Νικό αποφοίτησε από το IAD του Βελγίου, με τη μικρού μήκους ταινία της RAE, η οποία ακολούθησε μια επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία. Το 2016 σκηνοθέτησε το Snatched, το οποίο συμμετείχε σε περισσότερα από εξήντα φεστιβάλ, αποσπώντας 17 βραβεία. Το Love According to Dalva είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους. Ως υπεύθυνη casting, η Εμανουέλ εξειδικεύεται στα open calls – μάλιστα είναι το πάθος της, κάτι που γίνεται εμφανές και στις δικές της ταινίες.

Φιλμογραφία

2012 RAE (μμ)
2016 Snatched
2022 Love According to Dalva