Η χώρα του Θεού

Vanskabte Land - Volaða Land

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας νεαρός Δανός ιερέας ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Ισλανδίας για να χτίσει μια εκκλησία και να φωτογραφίσει τους ανθρώπους της. Όμως όσο πιο βαθιά βυθίζεται στο εσωτερικό αυτού του επιβλητικού τόπου τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τον σκοπό του, την αποστολή και την ηθική του. Μια απ’ τις πλέον συγκλονιστικές ταινίες που έκαναν πρεμιέρα στις φετινές Κάννες (όπου και διαγωνίστηκε στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα»), η μυσταγωγική ταινία του Ισλανδού Χίλνουρ Πάλμασον διατυπώνει γενναία όλα τα μεγάλα μεταφυσικά και υπαρξιακά ζητήματα (η θέση του ανθρώπου μέσα στη φύση και στο σύμπαν, η πίστη κι ο φόβος του Θεού, η αναζήτηση αυτού που μας συνδέει με τον Άλλο, η συμφιλίωση με τον θάνατο ως τρόπο υπέρβασης της αγωνίας), κάνοντας χρήση μιας εντυπωσιακής κινηματογραφικής γλώσσας που παραπέμπει στο σινεμά του Τέρενς Μάλικ, του Καρλ Ντράγιερ και του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ρίχνει μια λοξή ματιά στο (παρόμοιας θεματικής) Silence του Μάρτιν Σκορσέζε ή στο υπέροχο Calvary του Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα. Μια ταινία-εμπειρία που περισσότερο βιώνεις παρά παρακολουθείς, μιας που είναι φτιαγμένη για τη μεγάλη οθόνη, με όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Χλίνουρ Πάλμασον
Σενάριο: Hlynur Pálmason
Διεύθυνση φωτογραφίας: Maria von Hausswolff
Μοντάζ: Julius Krebs Damsbo
Ήχος: Björn Viktorsson, Kristian Selin Eidnes Andersen
Μουσική: Alex Zhang Hungtai
Ηθοποιοί: Elliott Crosset Hove, Ingvar Sigurðsson, Vic Carmen Sonne, Jacob Hauberg Lohmann, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Waage Sandø
Παραγωγή: Snowglobe, Join Motion Pictures
Παραγωγοί: Katrin Pors, Anton Máni Svansson, Eva Jakobsen, Mikkel Jersin
Συμπαραγωγή: Maneki Films, Garagefilm, Film I Väst
Κοστούμια: Nina Grønlund
Σχεδιασμός παραγωγής: Frosti Friðriksson
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Δανία, Ισλανδία, Γαλλία, Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 143΄
Ελληνική διανομή: One from the Heart
Επικοινωνία: New Europe Film Sales

Χλίνουρ Πάλμασον

Ο Ιλνούρ Πάλμασον είναι καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, γεννημένος στην Ισλανδία το 1984. Ξεκίνησε ως εικαστικός καλλιτέχνης και συνέχισε την καριέρα του στον κινηματογράφο σπουδάζοντας στο Danish National Film School. Ο Πάλμασον ζει και εργάζεται στην Ισλανδία και τη Δανία, όπου ζει με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του.

Φιλμογραφία

2012 A Day or Two (μμ)
2013 A Painter (μμ) 
2014 Seven Boats (μμ)
2017 Winter Brothers
2019 A White, White Day
2022 Godland