Αξημέρωτη νύχτα

Longa noite

60ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ο Άνσο, ο οποίος έχει να δώσει σημεία ζωής απ’ τον ισπανικό εμφύλιο, επιστρέφει στην πόλη του στη Γαλικία, όπου έρχεται αντιμέτωπος με εικόνες μιας τραυματικής περιόδου που σημάδεψε την προσωπική μνήμη και τον συλλογικό ψυχισμό. Οι ιστορίες ενσαρκώνονται σε ταμπλό βιβάν, όπου μη επαγγελματίες ηθοποιοί διαβάζουν αποσπάσματα από λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, επιστολές και μαρτυρίες, πυροδοτώντας αντιφατικά συναισθήματα, μέχρι που το αρχικό ξάφνιασμα υποχωρεί, για να δώσει τόπο στην αποκάλυψη της αλήθειας. Σαν μακρινός αντίλαλος μιας ατέλειωτης νύχτας, η μαρτυρική εποχή του Φράνκο ζωντανεύει στο παρόν, αποτυπώνοντας ό,τι παλεύει να μην σωπάσει, να μην ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Eloy Enciso
Σενάριο: Eloy Enciso
Διεύθυνση φωτογραφίας: Mauro Herce
Μοντάζ: Patrícia Saramago
Ήχος: Joaquín Pachón, Juan Carlos Blancas, Miguel Martins
Ηθοποιοί: Misha Bies Golas, Nuria Lestegás, Manuel Pozas, Verónica Quintela, Manuel Pumares, Suso Meilán, Celsa Araújo, Miguel Calvo Ulloa
Παραγωγή: Filmika Galaika
Παραγωγοί: Beli Martínez
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Melania Freire
Κοστούμια: Melania Freire, Fany Bello
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 90΄
Επικοινωνία: Filmika Galaika, info@filmikagalaika.com

Ελόι Ενθίσο

Ο γεννημένος στη Γαλικία Ελόι Ενθίσο σπούδασε Σκηνοθεσία Ντοκιμαντέρ στην Κούβα και πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το ντοκιμαντέρ Pic-nic. Η επόμενη ταινία του με τίτλο Arraianos ταξίδεψε σε πολλά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Μπουένος Άιρες και το Φεστιβάλ της Σεβίλης. Το Endless Night, ο τρίτος σταθμός της φιλμογραφίας του, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Φιλμογραφία

2003 Cambiando la rueda | Funk the Wheel (μμ)
2007 Pic-nic (ντοκ)
2012 Arraianos
2019 Longa noite | Endless Night