Όσο κρατά ο πόλεμος

Mientras dure la guerra

60ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ιούλιος του 1936, Ισπανία. Δυνάμεις των εθνικιστών προελαύνουν στη Σαλαμάνκα, κηρύσσοντας τον πόλεμο στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο Μιγκέλ ντε Ουναμούνο, ένας από τους πιο επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους στην Ισπανία της εποχής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα, τηρεί στάση αναμονής, διστάζοντας να καταδικάσει δημόσια την επέλαση του φασισμού. Τυφλωμένος από διανοουμενίστικη αλαζονεία και γεροντίστικη ξεροκεφαλιά, αρνείται να αντικρίσει κατάματα το θηρίο, μέχρι τη στιγμή που αυτό βρυχάται στους ώμους του. Μια στιβαρή προειδοποίηση απέναντι στην παθητικότητα και την αφέλεια, σε καιρούς αναταραχής, και συγχρόνως μια οδυνηρή υπενθύμιση: το κακό βρίσκει ιδανικό καμουφλάζ στα ανέξοδα γέλια, προτού φέρει δάκρυα πικρά.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Alejandro Amenábar
Σενάριο: Alejandro Amenábar, Alejandro Hernández
Διεύθυνση φωτογραφίας: Álex Catalán
Μοντάζ: Carolina Martínez Urbina
Μουσική: Alejandro Amenábar
Ηθοποιοί: Karra Elejalde, Eduard Fernández, Santi Prego, Nathalie Poza, Luis Bermejo, Tito Valverde, Patricia López Arnaiz, Inma Cuevas, Carlos Serrano-Clark
Παραγωγή: Movistar+, Mod Producciones, Himenóptero, K&S Films, Mientas Dure la Guerra
Παραγωγοί: Alejandro Amenábar, Domingo Corral, Fernando Bovaira Forner, Hugo Sigman, Simón De Santiago
Executive producer: Simon De Santiago
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία, Αργεντινή
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 107΄
Ελληνική διανομή: Strada
Επικοινωνία: Film Factory Entertainment, info@filmfactory.es

Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ

Η οικογένεια του σκηνοθέτη, παραγωγού και συνθέτη Αλεχάντρο Αμενάμπαρ μετανάστευσε στην Ισπανία μόλις δύο εβδομάδες πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Αμενάμπαρ Tésis απέσπασε επτά Βραβεία Γκόγια, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία Οι άλλοι, το αγγλόφωνο ντεμπούτο του σκηνοθέτη, υπήρξε τεράστια εμπορική επιτυχία στην Ισπανία και στο εξωτερικό, λαμβάνονταςοκτώ Γκόγια, μεταξύ οποίων και τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Η ταινία Η θάλασσα μέσα μου βραβεύτηκε με δεκατέσσερα Βραβεία Γκόγια, ενώ τιμήθηκε και με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Φιλμογραφία

1992 Himenóptero (μμ)
1997 Άνοιξε τα μάτια
2001 Οι άλλοι
2004 Η θάλασσα μέσα μου
2009 Agora
2015 Σκοτεινή ανάμνηση
2019 Mientras dure la guerra | While at War