Οι Ποτεμκινιστές

Potemkiniștii

Ελληνική πρεμιέρα

Εν έτει 1905, η Ρουμανία παραχωρεί πολιτικό άσυλο στους ναύτες του θωρηκτού Ποτέμκιν – μια πράξη ανυπακοής κατά της Ρωσίας. Εν έτει 2021, ένας γλύπτης θέλει να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από το γεγονός. Μια κωμωδία για την τέχνη, την ιστορία, τη μνήμη και τον κινηματογράφο, την οποία ο κριτικός κινηματογράφου Αντρέι Γκόρτσο περιέγραψε ως «μια διασταύρωση ενός σκετς του Καρατζιάλε και ενός βιντεο-δοκιμίου του Μαρκ Ράπαπορτ».

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.

Διαθέσιμη στο Agora Market.

Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε
Σενάριο: Radu Jude
Διεύθυνση φωτογραφίας: Marius Panduru
Μοντάζ: Cătălin Cristuțiu
Ήχος: Titi Fleancu, Gabi Marin, Marius Leftărache
Ηθοποιοί: Alexandru Dabija, Cristina Drăghici
Παραγωγή: microFILM
Παραγωγοί: Ada Solomon
Κοστούμια: Cireșica Cuciuc
Executive producer: Diana Caravia
Μακιγιάζ: Bianca Boeroiu
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ρουμανία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 18΄
Επικοινωνία: microFILM
Βραβεία/Διακρίσεις: Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους – Vila do Conde ISFF 2022

Ράντου Ζούντε

Ο Ράντου Ζούντε είναι Ρουμάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το 2006 γύρισε τη μικρού μήκους ταινία The Tube with a Hat, η οποία κέρδισε περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία The Happiest Girl in the World (2009) συμμετείχε σε περισσότερα από 50 διεθνή φεστιβάλ. Οι επόμενες ταινίες του, όπως τα Aferim!, Scarred Hearts και Everybody in Our Family απέσπασαν μια σειρά διακρίσεων: την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στην Μπερλινάλε το 2015, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Λοκάρνο το 2016 και την υποψηφιότητα για το Καλύτερο Σενάριο στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians (2018) κέρδισε την Κρυστάλλινη Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας και το Label Europa Cinema Prize στο Κάρλοβι Βάρι το 2018. Η τελευταία του μεγάλου μήκους ταινία, το Bad Luck Banging or Loony Porn, κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στη Μπερλινάλε το 2021. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ο Ράντου Ζούντε παρουσίασε τη μικρού μήκους του Caricaturana στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (Corti d’Autore) και τη μικρού μήκους Semiotic Plastic στη Βενετία (εκτός συναγωνισμού). Το 2022 επέστρεψε στην Μπερλινάλε με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Memories from the Eastern Front (συν-σκηνοθεσία: Adrian Cioflâncă).

Φιλμογραφία

2006 The Tube with a Hat (μμ)
2009 The Happiest Girl in the World 
2012 Everybody in Our Family
2014 It Can Pass Through the Wall (μμ)
2015 Aferim!
2018 I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians
2018 The Marshal's Two Executions (μμ)
2020 Uppercase Print
2021 Bad Luck Banging or Loony Porn
2022 The Potemkinists (μμ)