LOLA

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Τι θα γινόταν αν το Space Oddity του Ντέιβιντ Μπόουι μπορούσε να ακουστεί το 1941; Αυτό είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που θέτει η LOLA – μια ταινία αντιπροσωπευτική της προσήλωσης του είδους της επιστημονικής φαντασίας στην τεχνολογία, στις «υποσχέσεις» της για αιώνια ευδαιμονία, αλλά και στις καταστροφικές της συνέπειες. Με καθηλωτικές ασπρόμαυρες εικόνες και πλάνα γυρισμένα σε φιλμ 16mm που αναδύουν μια αύρα «αυθεντικότητας», η ταινία ξεδιπλώνεται σ’ έναν παράλληλο χωροχρόνο. Εκεί δύο αδερφές εφευρίσκουν ένα μηχάνημα που φέρνει στις συχνότητες του οικιακού ραδιοφώνου εκπομπές από το μέλλον – του δίνουν μάλιστα το γυναικείο όνομα Λόλα, σαν να επρόκειτο για την καλύτερή τους φίλη. Όταν όμως ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ηθική συγκρούεται με την ευθύνη, καθώς οι δύο αδερφές καλούνται να αποφασίσουν πώς θα αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση – που, όπως ξέρουμε, είναι η απόλυτη μορφή εξουσίας.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Άντριου Λέγκι
Σενάριο: Andrew Legge, Angeli Macfarlane, Henrietta Ashworth, Jessica Ashworth
Διεύθυνση φωτογραφίας: Oona Menges
Μοντάζ: Colin Campbell
Ήχος: Simon H. Jones
Μουσική: Neil Hannon
Ηθοποιοί: Stefanie Martini, Emma Appleton, Rory Fleck Byrne, Aaron Monaghan
Παραγωγή: Cowtown Pictures
Παραγωγοί: Alan Maher, John Wallace
Συμπαραγωγή: ie ie productions
Συμπαραγωγοί: Alice Lusher, Catryn Ramasut
Κοστούμια: Lara Campbell
Σχεδιασμός παραγωγής: Ferdia Murphy
Executive producer: Phil Hunt, Compton Ross, Stephen Kelliher, Sophie Green, Dearbhla Regan, Bizzy Day, Andrew Legge, Danielle Ryan
Μακιγιάζ: Edwina Kelly
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: A/M
Χώρα Παραγωγής: Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 80΄
Επικοινωνία: Bankside Films

Άντριου Λέγκι

Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Άντριου Λέγκι συνηθίζει να πειραματίζεται με την κινηματογραφική φόρμα και τη μουσική ως μέρος της αφηγηματικής διαδικασίας. Έχει στο ενεργητικό του μια σειρά βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους. Το The Unusual Inventions of Henry Cavendish, μια βωβή ερωτική ιστορία, γυρίστηκε εν μέρει με μια χειροκίνητη κάμερα 16mm και προβλήθηκε στο Δουβλίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Barbican του Λονδίνου, με ζωντανή συνοδεία πιάνου. Το The Girl With the Mechanical Maiden προβλήθηκε συνοδεία μιας 25μελούς ορχήστρας και μια ομάδα foley artists, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με στολές εργαστηρίου, στο National Concert Hall του Δουβλίνου και στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης.

Φιλμογραφία

2001 1902 (μμ)
2005 The Unusual Inventions of Henry Cavendish (μμ)
2009 The Chronoscope (μμ)
2012 A Kingdom Once Again (μμ)
2022 Lola