Ο δρομέας

Atanarjuat: The Fast Runner

Σε αυτή την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας που γυρίστηκε σε σενάριο και σκηνοθεσία ενός Ινουίτ δημιουργού, αλλά και στη γλώσσα Ινούκτιτουτ, ο θρύλος και η τοπική παράδοση μεταφράζονται σε μια απαράμιλλης αισθητικής κινηματογραφική γλώσσα: Η πλοκή τοποθετείται στη βορειοανατολική Αρκτική, πολύ πριν από την επαφή των κατοίκων με τους Ευρωπαίους, και αντλεί την έμπνευσή της από ένα παραδοσιακό παραμύθι των Ινουίτ. Με γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στο νησάκι του Ιγκλούλικ και κράτησαν πάνω από έξι μήνες, ο Δρομέας υπήρξε μία από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν αποκλειστικά σε HD βίντεο και, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο το εκθαμβωτικό φυσικό φως, η ταινία συλλαμβάνει εικόνες, αποχρώσεις και τονισμούς που μας συστήνουν έναν καινούργιο και ανεξερεύνητο κόσμο. Παράλληλα, έγραψε ιστορία αποσπώντας τη Χρυσή Κάμερα για Πρωτοεμφανιζόμενο Σκηνοθέτη στις Κάννες, αλλά και τον τίτλο της σπουδαιότερης ταινίας στην ιστορία του καναδικού σινεμά, σύμφωνα με την σχετική ψηφοφορία που πραγματοποίησε το Φεστιβάλ του Τορόντο.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Ζακαρίας Κούνουκ
Σενάριο: Paul Apak Angilirq
Διεύθυνση φωτογραφίας: Norman Cohn
Μοντάζ: Zacharias Kunuk, Norman Cohn, Marie-Christine Sarda
Μουσική: Chris Crilly
Ηθοποιοί: Natar Ungalaaq, Sylvia Ivalu, Peter-Henry Arnatsiaq, Lucy Tulugarjuk, Madeline Ivalu, Pauloosie Qulitalik, Eugene Ipkarnak, Pakak Innuksuk
Παραγωγή: Igloolik Isuma Productions
Παραγωγοί: Paul Apak Angilirq, Norman Cohn, Zacharias Kunuk
Συμπαραγωγή: National Film Board of Canada
Συμπαραγωγοί: Germaine Ying Gee Wong
Κοστούμια: Micheline Ammaq, Atuat Akkitirq
Executive producer: Sally Bochner
Φορμάτ: Ψηφιακό αρχείο
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς
Έτος Παραγωγής: 2001
Διάρκεια: 161΄
Επικοινωνία: Distribution IsumaTV
Βραβεία/Διακρίσεις: Χρυσή Κάμερα – Cannes IFF 2001, Καλύτερη Καναδική Μεγάλου Μήκους Ταινία – Toronto IFF 2001

Ζακαρίας Κούνουκ

Ο Ζακαρίας Κούνουκ είναι ο παραγωγός και σκηνοθέτης του Δρομέα, που είναι και η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας. Είναι επίσης πρόεδρος και συνιδρυτής της Igloolik Isuma Productions Inc., της πρώτης ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής των Ινουίτ του Καναδά. Γεννήθηκε σε μια καλύβα της αρκτικής τούνδρας το 1957, ενώ στα εννιά του χρόνια η οικογένειά του εγκατέλειψε τον νομαδικό τρόπο ζωής και εγκαταστάθηκε στο Ιγκλουίκ της Γης του Μπάφιν. Το 1981, έχοντας ήδη καταξιωθεί ως γλύπτης, πούλησε τρία αγάλματα στο Μοντρεάλ και γύρισε στον τόπο του με την πρώτη βιντεοκάμερα στον Αρκτικό Κύκλο, σε μια κοινότητα που δεν είχε ακόμα τηλεόραση. Ως σκηνοθέτης της Isuma Productions, έχει στο ενεργητικό του τις μικρού μήκους ταινίες Qaggiq (Gathering Place, 1989), Nunaqpa (Going Inland, 1991) Saputi (Fish Traps, 1993) και Nunavut (Our Land, 1995), όπως και τα ντοκιμαντέρ Nipi (Voice, 1999) και Nanugiurutiga (My First Bear, 2001), τα οποία έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ και μουσεία σε δεκαέξι χώρες, και έχουν παρουσιαστεί μεμονωμένα στην Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Καναδά και σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών διαφόρων πανεπιστημίων του Καναδά.

Φιλμογραφία

1991 Going Inland
1999 Nipi (Voice) (ντοκ)
2001 Atarnajuat: The Fast Runner
2002 Arviq: Bowhead! (ντοκ)
2009 Exile (ντοκ)
2011 Home (μμ)
2016 Searchers
2019 One Day in the Life of Noah Piugattuk