Βρέχει στο χωριό μου

Biće skoro propast sveta

Σε ένα χωριό της Βοϊβοντίνας, ο ιδιοκτήτης ενός καφέ έρχεται σε σύγκρουση μ’ έναν χοιροβοσκό. Για να πάρει εκδίκηση, ο ιδιοκτήτης πείθει με τη βοήθεια των φίλων του τον μεθυσμένο χοιροβοσκό να παντρευτεί μια γυναίκα που είναι ο περίγελος του χωριού. Στο μεταξύ, μια νεαρή δασκάλα έρχεται στο χωριό και ο χοιροβοσκός την ερωτεύεται. Έτσι, βλέπει πλέον τη γυναίκα του ως εμπόδιο και αποφασίζει να τη σκοτώσει... Ποιητική αλληγορία για την έννοια του κακού, αλλά και λανθάνουσα κριτική στον ολοκληρωτισμό της εξουσίας, το Βρέχει στο χωριό μου είναι για πολλούς το αριστούργημα του Πέτροβιτς – μια ταινία γεμάτη παραδοσιακή μουσική ως ένας φόρος τιμής στη λαϊκή σερβική ψυχή.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Αλεξάνταρ Πέτροβιτς
Σενάριο: Αλεξάνταρ Πέτροβιτς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Alain Levent, Djordje Nikolić
Μοντάζ: Katarina Stojanović
Ήχος: Vladimir Stanković
Ηθοποιοί: Annie Girardot, Ivan Paluch, Eva Ras, Mija Aleksić, Dragomir Bojanić-Gidra
Παραγωγή: Avala Film, Les Productions Artistes Associés
Παραγωγοί: Georges Laurent
Κοστούμια: Mira Cohadzic
Σκηνικά: Veljko Despotović
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γιουγκοσλαβία, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1968
Διάρκεια: 76΄
Επικοινωνία: Delta Video
Βραβεία/Διακρίσεις: Χάλκινο Μετάλλιο Σκηνοθεσίας – Pula FF 1969

Αλεξάνταρ Πέτροβιτς

Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς γεννήθηκε στο Παρίσι το 1929. Οι γονείς του σπούδασαν στη Γαλλία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επέστρεψαν στο Βελιγράδι με την καινούργια τους οικογένεια το 1930. Το 1947 ο Σάσα ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας (FAMU), όμως για πολιτικούς λόγους επέστρεψε στο Βελιγράδι το 1948. Εκεί ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη και κριτικός τέχνης, και συνέχισε τις σπουδές του στην ιστορία της τέχνης. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, το Flight Above the Marshes, εκπροσώπησε για πρώτη φορά τη Γιουγκοσλαβία στο Φεστιβάλ Καννών, το 1957. Το 1961, ο μοναχογιός του, ο Ντράγκαν, γεννήθηκε με εγκεφαλίτιδα, μια ασθένεια που τον κατέστησε ανάπηρο για το υπόλοιπο της σύντομης ζωής του. Το 1966 η τρίτη ταινία του Πέτροβιτς, το Three, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 1967 το I Even Met Happy Gypsies απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ επίσης ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Πέτροβιτς ήταν από τους πρώτους διανοουμένους που εναντιώθηκε στο καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παίρνοντας ξεκάθαρη στάση κατά του εθνικισμού και του πολέμου, και υποστηρίζοντάς την ως το τέλος της ζωής του. Το 1987 ο Πέτροβιτς ολοκλήρωσε την τελευταία του ταινία, το Migrations, με πρωταγωνιστές την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ρίτσαρντ Μπέρι. Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς πέθανε στο Παρίσι στις 20 Αυγούστου του 1994, προτού προλάβει να παραστεί στην πρεμιέρα του κύκνειου άσματός του.

Φιλμογραφία

1955 Shoulder by Shoulder (μμ ντοκ)
1956-1957 Flight Over the Marshes (μμ)
1957 Petar Dobrović (μμ)
1958 The Only Exit
1958 The Roads (μμ)
1960 The War on War (μμ)
1961 And Love Has Vanished
1963 Days
1964 Record (μμ)
1965 Assemblies (μμ)
1965 Three
1967 I Even Met Happy Gypsies
1968 It Rains in My Village
1972 The Master and Margarita
1977 Group Portrait with Lady
1989 Migrations – The Most Glorious of Wars