Και η αγάπη έσβησε

Dvoje

Μια ρομαντική συνάντηση. Ο έρωτας. Το τέλος μιας σχέσης και ο θάνατος ενός συναισθήματος. Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς εξετάζει το χάος και το ειδύλλιο που αναπτύσσονται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, με τρόπο τρυφερό και ποιητικό. Με τη συγκεκριμένη ταινία ο δημιουργός φέρνει μια μικρή επανάσταση στη γλώσσα της κινηματογράφησης.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Αλεξάνταρ Πέτροβιτς
Σενάριο: Aleksandar Petrović
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ivan Marinček
Μοντάζ: Mirjana Mitić
Μουσική: Ljiljana Popović
Ηθοποιοί: Desanka Beba Lončar, Miha Baloh, Nada Kasapić, Branka Palčić, Borislav Radović, Dragan Vladić, Milos Žutić
Παραγωγή: Avala Film
Παραγωγοί: Zoran Zorčić
Σκηνικά: Zoran Zorčić
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: A/M
Χώρα Παραγωγής: Γιουγκοσλαβία
Έτος Παραγωγής: 1961
Διάρκεια: 79΄
Επικοινωνία: Delta Video
Βραβεία/Διακρίσεις: Οκτωβριανό Βραβείο της Πόλης του Βελιγραδίου (1961)

Αλεξάνταρ Πέτροβιτς

Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς γεννήθηκε στο Παρίσι το 1929. Οι γονείς του σπούδασαν στη Γαλλία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επέστρεψαν στο Βελιγράδι με την καινούργια τους οικογένεια το 1930. Το 1947 ο Σάσα ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας (FAMU), όμως για πολιτικούς λόγους επέστρεψε στο Βελιγράδι το 1948. Εκεί ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη και κριτικός τέχνης, και συνέχισε τις σπουδές του στην ιστορία της τέχνης. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, το Flight Above the Marshes, εκπροσώπησε για πρώτη φορά τη Γιουγκοσλαβία στο Φεστιβάλ Καννών, το 1957. Το 1961, ο μοναχογιός του, ο Ντράγκαν, γεννήθηκε με εγκεφαλίτιδα, μια ασθένεια που τον κατέστησε ανάπηρο για το υπόλοιπο της σύντομης ζωής του. Το 1966 η τρίτη ταινία του Πέτροβιτς, το Three, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 1967 το I Even Met Happy Gypsies απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ επίσης ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Πέτροβιτς ήταν από τους πρώτους διανοουμένους που εναντιώθηκε στο καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παίρνοντας ξεκάθαρη στάση κατά του εθνικισμού και του πολέμου, και υποστηρίζοντάς την ως το τέλος της ζωής του. Το 1987 ο Πέτροβιτς ολοκλήρωσε την τελευταία του ταινία, το Migrations, με πρωταγωνιστές την Ιζαμπέλ Ιπέρ και τον Ρίτσαρντ Μπέρι. Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς πέθανε στο Παρίσι στις 20 Αυγούστου του 1994, προτού προλάβει να παραστεί στην πρεμιέρα του κύκνειου άσματός του.

Φιλμογραφία

1955 Shoulder by Shoulder (μμ ντοκ)
1956-1957 Flight Over the Marshes (μμ)
1957 Petar Dobrović (μμ)
1958 The Only Exit
1958 The Roads (μμ)
1960 The War on War (μμ)
1961 And Love Has Vanished
1963 Days
1964 Record (μμ)
1965 Assemblies (μμ)
1965 Three
1967 I Even Met Happy Gypsies
1968 It Rains in My Village
1972 The Master and Margarita
1977 Group Portrait with Lady
1989 Migrations – The Most Glorious of Wars