Σαμψών και Δαλιδά

Samson & Delilah

Το Σαμψών και Δαλιδά, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του πολυβραβευμένου Γουόρικ Θόρντον –το οποίο έσκασε σαν μετεωρίτης στη διεθνές arthouse κινηματογραφικό κύκλωμα όταν πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών αποσπώντας τη Χρυσή Κάμερα–, σκιαγραφεί μια ευαίσθητη και αντισυμβατική ιστορία αγάπης. Δυο Αβορίγινες έφηβοι ξεκινούν ένα δύσβατο ταξίδι επιβίωσης στην ενδοχώρα της αυστραλιανής ερήμου. Η σιωπηρή αλλά γεμάτη νόημα οδύσσειά τους αποτυπώνει την εύθραυστη φύση της νεότητας και της μάχης της για επιβίωση εντός ενός πλαισίου βίαιης περιθωριοποίησης, έλλειψης προοπτικής και διακρίσεων. Με λιτούς διαλόγους, την πολυμήχανη χρήση εκφραστικών μέσων και την επιτυχημένη καθοδήγηση των ερασιτεχνών ηθοποιών, ο σκηνοθέτης υφαίνει μια ακατέργαστη, σκληρή ιστορία αγάπης, ταυτόχρονα ανθρώπινη και τρυφερή. Μια ταινία-ορόσημο του σινεμά της Ωκεανίας.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Γουόρικ Θόρντον
Σενάριο: Warwick Thornton
Διεύθυνση φωτογραφίας: Warwick Thornton
Μοντάζ: Roland Gallois
Ήχος: David Tranter, Liam Egan
Ηθοποιοί: Rowan McNamara, Marissa Gibson, Mitjili Gibson, Scott Thornton
Παραγωγή: Footprint Films
Παραγωγοί: Kath Shelper
Κοστούμια: Heather Wallace
Σχεδιασμός παραγωγής: Daran Fulham
Μακιγιάζ: Carol Cameron
Φορμάτ: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αυστραλία
Έτος Παραγωγής: 2009
Διάρκεια: 101΄
Επικοινωνία: Elle Driver
Βραβεία/Διακρίσεις: Χρυσή Κάμερα – Cannes IFF 2009, Βραβείο Asia Pacific Screen για την Καλύτερη Ταινία – Asia Pacific Screen Awards 2009, Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία – Adelaide FF 2009, Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο, Καλύτερος Ήχος, Καλύτερη Φωτογραφία – Australian Film Institute Awards 2009, Βραβείο John Schlesinger (Ειδική Μνεία) – Palm Springs IFF 2010, Βραβείο των Δουβλινέζων Κριτικών για την Καλύτερη Ταινία – Dublin IFF 2010

Γουόρικ Θόρντον

O Γουόρικ Θόρντον έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλές μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, όπως το Nana, που βραβεύτηε στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2008. Για την ίδια ταινία διακρίθηκε με το Emerging Filmmaker Award στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μελβούρνης, και το IF Award Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους. Η προηγούμενη μικρού μήκους του, το 30λεπτο Green Bush, διακρίθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο τμήμα Panorama του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2005. Το Green Bush έκανε πρεμιέρα στο Sundance και κέρδισε πολλά βραβεία ανά την υφήλιο. Ο Γουόρικ ξεκίνησε την καριέρα του ως διευθυντής φωτογραφίας (αποφοίτησε από το AFTRS το 1997) και εξακολουθεί να δουλεύει σε ταινίες άλλων δημιουργών, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τα δικά του πρότζεκτ. Έχει επίσης σκηνοθετήσει και έχει αναλάβει τη φωτογραφία διάφοων ντοκιμαντέρ για την CAAMA Productions και τα εθνικά δίκτυα ABC και SBS.

Φιλμογραφία

2005 Green Bush (μμ)
2009 Samson & Delilah
2013 The Darkside
2017 Sweet Country