Ο άρχοντας των μυγών

Lord of the Flies

Μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα, μια ομάδα νεαρών αγοριών θα εγκλωβιστούν σ’ ένα ερημονήσι. Τα παιδιά θα ορίσουν αρχηγό ένα μέλος της ομάδας και μαζί θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μια οργανωμένη κοινωνία με απώτερο σκοπό την επιβίωση. Η δημοκρατία και η τάξη θα αρχίσουν σύντομα να καταρρέουν όταν κάποιοι αποστάτες θα προβούν σε βιαιοπραγίες, επιφέροντας τρομακτικές συνέπειες. Μια μεταφορά του δυστοπικού μυθιστορήματος του νομπελίστα Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, το οποίο εκδόθηκε το 1954 και διερευνά την εγγενή βαρβαρότητα του ανθρώπινου είδους –και ελεύθερη «μετάφραση» της περίφημης θεατρικής παράστασης του Μπρουκ–, η ταινία οδηγεί τον θεατή από την ελπίδα στην καταστροφή με το ίδιο δέος και δισταγμό που τα έντομα προσεγγίζουν το φως.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπρουκ
Σενάριο: William Golding, Peter Brook
Διεύθυνση φωτογραφίας: Tom Hollyman
Μοντάζ: Peter Brook, Gerald Feil, Jean- Claude Lubtchansky
Ήχος: James Townsend
Μουσική: Raymond Leppard
Ηθοποιοί: James Aubrey, Tom Chapin, Hugh Edwards, Roger Elwin
Παραγωγή: Two Arts Ltd
Παραγωγοί: Lewis M. Allen
Κοστούμια: Susan Fletcher
Executive producer: Al Hine
Μακιγιάζ: Lydia Rodriguez
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: A/M
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 1963
Διάρκεια: 91΄
Επικοινωνία: Hollywood Classics International
Βραβεία/Διακρίσεις: Κατάταξη στις Δέκα Καλύτερες Ταινίες της Χρονιάς – American National Board of Review 1963

Πίτερ Μπρουκ

Ο Πίτερ Μπρουκ (1925-2022) γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδασε στην Οξφόρδη. Παγκοσμίως γνωστός για την πρωτοποριακή δουλειά του στο θέατρο, με μια συναρπαστική καριέρα που καλύπτει περισσότερο από το μισό του 20ού αιώνα, ο Μπρουκ σκηνοθέτησε, επίσης, σπουδαίες ταινίες στη Βρετανία και τη Γαλλία. Το ντεμπούτο του ήταν η διασκευή της σάτιρας του Τζον Γκέι Η όπερα του ζητιάνου (1953), με πρωταγωνιστή τον Λόρενς Ολίβιε. Η επόμενη βρετανική του ταινία, Ο άρχοντας των μυγών (1963), είναι μια διασκευή της κλασικής λογοτεχνικής παραβολής του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, με θέμα την παρακμή της κοινωνίας. Δύο εκ των πιο γνωστών θεατρικών παραγωγών του Μπρουκ για την Royal Shakespeare Company τη δεκαετία του 1960, το Μαρά/Σαντ του Γερμανού νεωτεριστή Πέτερ Βάις, και ο Βασιλιάς Ληρ του Σαίξπηρ, μεταφέρθηκαν στην οθόνη με το ίδιο καστ. Ο Μπρουκ σκηνοθέτησε, επίσης, δύο ταινίες στο μεταίχμιο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ: το Πες μου ψέματα (1968), με θέμα το βρετανικό αντιπολεμικό κλίμα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ στα τέλη του 1960, και το Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους (1979), την ιστορία του Ασιάτη μυστικιστή Γκουρτζίεφ. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της παραγωγής, ο Μπρουκ συνέχισε την καριέρα του στον κινηματογράφο στη Γαλλία. Άλλες ταινίες του είναι η Μαχαμπαράτα (1989), ο Άμλετ (2002) και το ντοκιμαντέρ Σε τεντωμένο σχοινί (2012), το οποίο συν-σκηνοθέτησε με τον γιο του, τον Σάιμον Μπρουκ.

Φιλμογραφία

1953 The Beggar’s Opera
1960 Moderato Cantabile
1963 Lord of the Flies
1967 Ride of the Valkyrie (μμ)
1967 Marat/Sade
1968 Tell Me Lies
1971 King Lear
1979 Meetings with Remarkable Men
1979 Mesure pour mesure (TV)
1982 La Cerisaie (TV)
1983 La Tragédie de Carmen
1989 The Mahabharata
2002 The Tragedy of Hamlet (TV)
2012 The Tightrope (συν-σκηνοθεσία)