Αναπαράσταση

Αναπαράσταση

Μετά από χρόνια δουλειά στη Γερμανία, ένας άντρας επιστρέφει στο χωριό του, την Τυμφαία Ηπείρου: μια χούφτα πέτρινα σπίτια σε μια έρημη, τραχιά και αποδεκατισμένη από τόσα χρόνια μετανάστευσης περιοχή, όπου μετράνε τις μέρες τους οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι. Λίγες μέρες αργότερα, η σύζυγος με τη βοήθεια του εραστή της, τον σκοτώνει και τον θάβει στον κήπο και διαδίδει στο χωριό ότι ο άντρας της ξανάφυγε για τη Γερμανία. Στο χωριό, η ξαφνική αναχώρηση του μετανάστη δημιουργεί υποψίες και γρήγορα θα φτάσει η αστυνομία. Αυτός είναι ο πυρήνας του θέματος που θα αναπτυχθεί μέσα από διαφορετικές έρευνες: τη γραφειοκρατική (της ανάκρισης) που αναζητά έναν ένοχο για να κλείσει την υπόθεση, κι εκείνη μιας ομάδας δημοσιογράφων, η οποία, καταγράφοντας τις μαρτυρίες των κατοίκων, αναδεικνύει το κοινωνιολογικό πλαίσιο που υπέθαλψε αυτή η ιστορία αλλά και τη δραματική κοινωνική πραγματικότητα του χωριού που παραμένει ανοιχτή πληγή.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Στρατής Καρράς, Θανάσης Βαλτινός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ: Τάκης Δαυλόπουλος
Ήχος: Θανάσης Αρβανίτης
Μουσική: Τάσος Χαλκιάς
Ηθοποιοί: Τούλα Σταθοπούλου, Γιάννης Τότσικας, Θάνος Γραμμένος, Πέτρος Χοϊδάς, Μιχάλης Φωτόπουλος, Γιάννης Μπα&lamb
Παραγωγοί: Γιώργος Σαμιώτης
Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Α/Μ
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1970
Διάρκεια: 110΄
Επικοινωνία: info@theoangelopoulos.com
Βραβεία/Διακρίσεις: 1970: Βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, Α’ γυναικείου ρόλου (Τούλα Σταθοπούλου) και βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 1971: Βραβείο Georges Sadoul (καλύτερη ταινία της χρονιάς στη Γαλλία)· Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ της Ιέρ· «Ειδική μνεία» της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) στο Φόρουμ του Βερολίνου

 
* Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία Η εκπομπή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, με τίτλο Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Οι ταινίες του συμμετείχαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και απέσπασαν πολλά βραβεία, με κορυφαία διάκριση τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1998 για την ταινία Μια αιωνιότητα και μια μέρα. Πέθανε στις 24 Ιανουαρίου του 2012 ύστερα από τροχαίο δυστύχημα στα γυρίσματα της ταινίας Η άλλη θάλασσα.

Φιλμογραφία

1970 Αναπαράσταση
1972 Μέρες του ’36
1975 Ο θίασος
1977 Οι κυνηγοί
1980 Ο Mεγαλέξαντρος
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα
1988 Τοπίο στην ομίχλη
1991 Το μετέωρο βήμα του πελαργού
1995 Το βλέμμα του Οδυσσέα
1998 Μια αιωνιότητα και μια μέρα
2008 Η σκόνη του χρόνου