Εύα

Εύα

Κατά τη διάρκεια των θερινών της διακοπών, μια παντρεμένη γυναίκα, η Εύα, γνωρίζει έναν νεαρό με τον οποίο ζει μια εφήμερη ερωτική σχέση προκαλώντας την οργή του συζύγου της και τα επικριτικά σχόλια της μικρής κοινωνίας του νησιού.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Μαρία Πλυτά
Σενάριο: Ανδρέας Λαμπρινός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μεραβίδης, Λουί Χεπ
Ήχος: Γιώργος Νιαγάσας
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ηθοποιοί: Αλέκος Αλεξανδράκης, Νίνα Σγουρίδου, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Ντίνος Ηλιόπουλος
Παραγωγή: Κομίνης Φιλμ
Κοστούμια: Ιάσων Μολφέσης
Σκηνικά: Γιάννης Τσαρούχης
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Α/Μ
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1953
Διάρκεια: 80΄
Επικοινωνία: V.A. Films (Βασίλης Αλατάς, vasilisalatasfilms@yahoo.gr)

Μαρία Πλυτά

Η Μαρία Πλυτά, η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτις, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1915. Αρχικά ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’40 έκανε τα πρώτα της βήματα στην κινηματογραφική παραγωγή, δουλεύοντας σε ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου και του Γιώργου Τζαβέλλα. Το 1950 κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία Τ’ αρραβωνιάσματα, μια από τις πιο αξιόλογες ελληνικές ηθογραφικές ταινίες της εποχής, με σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη. Με 17 ταινίες στο ενεργητικό της, η Μαρία Πλυτά θα καθιερωθεί για τις επόμενες δεκαετίες ως μία από τους πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες της γενιάς της, γράφοντας σενάρια και για άλλους σκηνοθέτες. Πέθανε το 2006.

Φιλμογραφία

1950 Τ’ αρραβωνιάσματα
1951 Η λύκαινα
1952 Ο βαφτιστικός
1953 Εύα
1954 Το κορίτσι της γειτονιάς
1956 Η Δούκισσα της Πλακεντίας
1957 Τζιπ, περίπτερο και αγάπη
1958 Μόνο για μια νύχτα
1959 Ναυάγια της ζωής
1960 Άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω
1962 Ο λουστράκος
1963 Ο άσωτος
1964 Ο ανήφορος
1965 Ο νικητής
1967 Ο εμποράκος
1970 Η άγνωστη της νύχτας