Η φάλαινα

The Whale

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ένας μοναχικός καθηγητής αγγλικών που υποφέρει από παχυσαρκία, επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την απομακρυσμένη έφηβη κόρη του, ως μια τελευταία ευκαιρία για εξιλέωση. «Το σινεμά μπορεί να καταφέρει να μας φέρει πιο κοντά με έναν άλλον άνθρωπο, όσο διαφορετικός κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Τα άτομα με παχυσαρκία δέχονται συχνά κριτική, αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και προσδιορίζονται από αυτή τη συνθήκη. Όταν είδα το θεατρικό του Σαμ Χάντερ πριν από οκτώ χρόνια, έμεινα έκπληκτος από το βάθος των χαρακτήρων του, και ειδικότερα του Τσάρλι, έτσι και μου γεννήθηκε η επιθυμία να αξιοποιήσω τα εργαλεία του κινηματογράφου για να φέρω το κοινό στη θέση του Τσάρλι, στις βαθύτερες σκέψεις του, τις τύψεις και τις ελπίδες του», δηλώνει ο Ντάρεν Αρονόφσκι. Δίνει έτσι στον Μπρένταν Φρέιζερ την ευκαιρία να παραδώσει την ερμηνεία της ζωής του, μεταφέροντας μας – ψυχή τε και σώματι– σε μια περιοχή που θα μπορούσε να παραμείνει αχαρτογράφητη.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι
Σενάριο: Samuel D. Hunter
Διεύθυνση φωτογραφίας: Matthew Libatique
Μοντάζ: Andrew Weisblum
Ήχος: Craig Henighan, Jill Purdy
Μουσική: Rob Simonsen
Ηθοποιοί: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Ty Simpkins, Samantha Morton
Παραγωγή: Protozoa Pictures, A24
Παραγωγοί: Jeremy Dawson, Ari Handel, Darren Aronofsky
Κοστούμια: Danny Glicker
Σχεδιασμός παραγωγής: Mark Friedberg, Robert Pyzocha
Executive producer: Scott Franklin, Tyson Bidner
Μακιγιάζ: Mandy Bisesti, Judy Chin, Adrien Morot
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 117΄
Ελληνική διανομή: Tanweer
Επικοινωνία: A24
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Interfilm, Βραβείο Leoncino d’Oro Agiscuola, Βραβείο Premio CinemaSarà, Βραβείο Sorriso Diverso Venezia – Venice FF 2022

Ντάρεν Αρονόφσκι

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος. Οι ταινίες του ξεχωρίζουν για τα σουρεαλιστικά, μελοδραματικά, και ενίοτε διαταρακτικά στοιχεία τους, συνήθως σε μορφή ψυχολογικής μυθοπλασίας. Ο Αρονόφσκι σπούδασε κινηματογράφο και κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Harvard, και έπειτα σκηνοθεσία στο American Film Institute. Το 1997, ίδρυσε την εταιρεία τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής Protozoa Pictures.

Φιλμογραφία

1998 Pi
2000 Requiem for a Dream
2006 The Fountain
2008 The Wrestler
2010 Black Swan
2017 Mother! 
2022 The Whale