Σαμσάρα

Samsara

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Μια ταινία υπερβατική, η οποία μας καλεί να την παρακολουθήσουμε με πολύ διαφορετικό τρόπο, πέρα από το οπτικό μας πεδίο, ως μια εμπειρία που σε αγγίζει ως τα βαθύτερα στρώματα της ύπαρξης και σε οδηγεί σε μια διάσταση μακριά από τις γνώριμες αισθήσεις. Το ταξίδι ξεκινά από έναν βουδιστικό ναό στο Λάος, εκεί όπου δεκάδες νεαροί μαθητεύουν δίπλα σε σοφούς μοναχούς. Ένας από αυτούς διασχίζει κάθε μέρα το ποτάμι για να διαβάσει ένα κείμενο σε μια γυναίκα-ψυχοπομπό. Όταν θα έρθει η σειρά της να πεθάνει, το πνεύμα της θα πάρει τον δρόμο για την μετεμψύχωση. Από το Λάος στην Ζανζιβάρη και από τις εικόνες στην απουσία τους –μιας που η ταινία σού ζητά κάποια στιγμή να κλείσεις τα μάτια–, ο θεατής καλείται να αφεθεί στη γαλήνη και στην πνευματικότητα, σε μια διαδρομή που σου αποκαλύπτει νοητικές, αισθητικές και κινηματογραφικές απολαύσεις και δοκιμάζει να αλλάξει τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το σινεμά.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF64.

Σκηνοθεσία: Λόις Πατίνιο
Σενάριο: Lois Patiño, Garbiñe Ortega
Διεύθυνση φωτογραφίας: Mauro Herce, Jessica Sarah Rinland
Μοντάζ: Lois Patiño
Ήχος: Xabier Erkizia
Μουσική: Xabier Erkizia
Ηθοποιοί: Amid Keomany, Toumor Xiong, Simone Milavanh, Mariam Vuaa Mtego, Juwairiya Idrisa Uwesu, Bernedeta Gaspar, Ame Simai
Παραγωγή: Sr&Sra
Παραγωγοί: Leire Apellaniz
Executive producer: Garbiñe Ortega, Claudia Salcedo
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 113'
Επικοινωνία: Bendita Film Sales
Βραβεία/Διακρίσεις: Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (Τμήμα Encounters) – Berlin IFF 2023

Η προβολή δεν συνιστάται σε θεατές με ιστορικό επιληψίας.

Λόις Πατίνιο

Ο σκηνοθέτης και καλλιτέχνης Λόις Πατίνιο (Γαλικία, Ισπανία, 1983) έχει παρουσιάσει τις ταινίες του σε φεστιβάλ όπως οι Κάννες, η Μπερλινάλε, το Λοκάρνο, το Τορόντο, το Ρότερνταμ, η Νέα Υόρκη, η Viennale, το IDFA και το Ομπερχάουζεν. Τα πιο πρόσφατα έργα του Sycorax (2021) και The Sower of Stars (2022) έκαναν πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών στις Κάννες και στο Berlinale Shorts. Οι δύο μεγάλου μήκους ταινίες του Costa da Morte (2013) και Red Moon Tide (2020) έκαναν πρεμιέρα στο Λοκάρνο και στο Forum της Μπερλινάλε. Η τελευταία του μεγάλου μήκους Samsara έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Μπερλινάλε, στο τμήμα Encounters (2023). Αυτή την περίοδο δουλεύει πάνω σε δύο άλλες ταινίες, οι οποίες θα κάνουν πρεμιέρα το 2023 και το 2024.

Φιλμογραφία

2012 Montaña en sombra (μμ)
2013 Costa da Morte
2015 Estratos de la imagen (μμ)
2015 Noite sem distancia (μμ)
2016: Fajr (μμ)
2020 Lúa vermella
2021 Sycorax (μμ)
2022 El sembrador de estrellas (μμ)
2023 Samsara