Εδώ

Here

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Νεαρός οικοδόμος από τη Ρουμανία που ζει στις Βρυξέλλες και ετοιμάζεται να επαναπατριστεί, θα παρασυρθεί από τη γοητεία της τυχαίας γνωριμίας του με μια κινεζικής καταγωγής βοτανολόγο. Με την επιμονή ενός ντοκιμαντερίστα και την ευαισθησία ενός ποιητή, ο εμβριθής παρατηρητής του αστικού τοπίου Μπας Ντεβός υφαίνει ένα αλαφροΐσκιωτο νήμα φευγαλέων συναντήσεων και τρυφερών αποχαιρετισμών, για να το εναποθέσει ήσυχα στην καρδιά μιας Ευρώπης-σταυροδρόμι. Διατηρώντας τις αισθήσεις εστιασμένες εκεί όπου φωλιάζει η ψυχή κάθε μικρής ή μεγάλης αφήγησης, στο αόρατο και στο ανείπωτο, ο ταλαντούχος Βέλγος δημιουργός μάς προσκαλεί να γιορτάσουμε την βραχύβια ομορφιά του εδώ-και-τώρα, ενώ υπογραμμίζει ποικιλοτρόπως το υπαρξιακό εύρος που καταλαμβάνει το ζητούμενο του ανήκειν στην ιστορία κάθε ανθρώπου.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Μπας Ντεβός
Σενάριο: Bas Devos
Διεύθυνση φωτογραφίας: Grimm Vandekerckhove
Μοντάζ: Dieter Diependaele
Ήχος: Boris Debackere
Μουσική: Brecht Ameel
Ηθοποιοί: Stefan Gota, Liyo Gong, Cedric Luvuezo, Teodor Corban, Saadia Bentaïeb, Alina Constantin, ShuHuang Wang
Παραγωγή: Špela Tušar
Παραγωγοί: Marc Goyens
Κοστούμια: Manon Blom
Σχεδιασμός παραγωγής: Špela Tušar
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Βέλγιο
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 82'
Επικοινωνία: Rediance
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο του Τμήματος Encounters, Βραβείο FIPRESCI Encounters – Berlin IFF 2023, Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινία – Guanajuato IFF 2023

Μπας Ντεβός

Ο Μπας Ντεβός γεννήθηκε στο Ζοερσέλ του Βελγίου. Από τότε που αποφοίτησε, έχει γυρίσει τις ταινίες μικρού μήκους: The Close και We Know. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Violet, κέρδισε το βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο τμήμα Generations της Μπερλινάλε το 2014 και επιλέχθηκε για το τμήμα New Directors / New Films στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του συμμετείχε στο Πανόραμα της Μπερλινάλε το 2019. Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, Στον τροπικό των φαντασμάτων, έκανε πρεμιέρα τρεις μήνες αργότερα στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών 2019 στις Κάννες. Το έργο, Here, αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του. Παράλληλα διδάσκει κινηματογράφο στη Σχολή Τεχνών Luca στις Βρυξέλλες.

Φιλμογραφία

2005 Taurus (μμ)
2006 Pillar (μμ)
2010 We Know (μμ)
2014 Violet
2019 Hellhole
2019 Ghost Tropic
2023: Here