Ψωμί κι αλάτι

Chleb i sól

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Με φόντο μια μικρή επαρχιακή πόλη σε μια από τις πιο ξενοφοβικές χώρες της Ευρώπης, αντλώντας έμπνευση από ένα πραγματικό περιστατικό ρατσιστικής βίας και επιστρατεύοντας μη επαγγελματίες ηθοποιούς για να εκτονώσουν, άλλοτε βροντερά και άλλοτε υπόρρητα, την ορμή τους επί της οθόνης, η τελευταία ταινία μιας (ήδη αναγνωρίσιμης) νέας φωνής του πολωνικού σινεμά ξεκινά χαμηλότονα και οδηγείται σε μια δραματική κορύφωση σαν περίτεχνο συμφωνικό έργο. Με οδηγό μας έναν νέο ταλαντούχο πιανίστα που έχει καταφέρει να φύγει στη μεγάλη πόλη και να ακολουθήσει το κάλεσμά του, βουλιάζουμε σε έναν τόπο όπου παγώνει ο χρόνος και ριζώνει η ματαίωση, για να καταλήξουμε στο ταχυφαγείο που λειτουργούν μερικοί Άραβες μετανάστες και επισκέπτονται μερικοί θερμοκέφαλοι ντόπιοι. Θυμίζοντας το σινεμά του Γκας βαν Σαντ (χωρίς τη διάθεση καλλωπισμού), του Λάρι Κλαρκ (χωρίς τη γύμνια της εφηβικής ορμόνης) ή και του Σπάικ Λι (χωρίς το κέφι των «joint» του), αυτό το ανατριχιαστικό πορτρέτο της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας μάς υπενθυμίζει πως το αυγό του φιδιού μπορεί όχι μόνο να εκκολάπτεται, αλλά και να μαγειρεύεται και να σερβίρεται στα πιο απρόσμενα στέκια της καθημερινής ζωής.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Νταμιάν Κοτσούρ
Σενάριο: Damian Kocur
Διεύθυνση φωτογραφίας: Tomasz Woźniczka
Μοντάζ: Alan Zejer
Ήχος: Katarzyna Białas, Łukasz Kaczmarski
Ηθοποιοί: Tymoteusz Bies, Jacek Bies, Dawid Piejko, Nikola Raczko, Nadim Suleiman, Nadeem Shalave
Παραγωγή: Munk Studio – Polish Filmmakers Association
Παραγωγοί: Jacek Bromski, Ewa Jastrzębska, Jerzy Kapuściński
Συμπαραγωγή: Canal+ Poland, Silesia Film Fund, KIVI Sp. z o.o., King House Michał Sadowski, EXA Studio
Κοστούμια: Zuzanna Kot
Σχεδιασμός παραγωγής: Ewa Mroczkowska
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Πολωνία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 100'
Επικοινωνία: IKH Pictures Promotion
Βραβεία/Διακρίσεις: Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (Τμήμα Ορίζοντες) – Venice Film Festival 2022, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Επιτροπής Νεότητας – Gijón IFF 2022, Βραβείο των Δημοσιογράφων για την Καλύτερη Ταινία και βραβείο Δον Κιχώτης, Βραβείο της Πολωνικής Ένωσης Κινηματογραφικών Λεσχών Συζήτησης για την Καλύτερη Ταινία – Polish FF 2022. Βραβείο FIPRESCI – Off Camera International Festival of Independent Cinema 2022, Βραβείο Crossing Europe για την Καλύτερη Ταινία– Crossing Europe Filmfestival 2023

Νταμιάν Κοτσούρ

Σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας, αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου Κριστόφ Κισλόφσκι στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας και είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Κινηματογράφου στο Λοτζ. Είναι δημιουργός μερικών διεθνώς αναγνωρισμένων ταινιών μικρού μήκους. Η τελευταία ταινία του με τίτλο Beyond Is the Day διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκος στα φεστιβάλ της Τεργέστης και της Τεχεράνης, ενώ κέρδισε και το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στο Κλερμόν-Φεράν. Επίσης ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA) και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα New Directors/New Films του ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη το 2021. Ως κινηματογραφιστής θεωρεί σημαντικό να είναι πιστευτό το συναίσθημα στην οθόνη. Κύριο μέλημά του είναι η αυθεντικότητα των ιστοριών και των χαρακτήρων του.

Φιλμογραφία

2013 Lekcja (μμ)
2014 21 Days (μμ)
2015 What I Want (μμ)
2016 The Return (μμ)
2018 Nothing New Under the Sun (μμ)
2020 Beyond Is the Day (μμ)
2022 Bread and Salt