Πουθενά

Invelle

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Τρεις κομβικές στιγμές της σύγχρονης Ιταλίας αποκρυσταλλώνονται σε ισάριθμα παιδικά βλέμματα, όλα τους παραδομένα σ’ ένα μεγάλο πουθενά, σ’ έναν μη τόπο βίας και βαρβαρότητας που απειλεί να σκοτώσει (πρώτα απ' όλα και εξ ορισμού) την παιδικότητα. Ένα κορίτσι που χάνει τη μητέρα της από την ισπανική γρίπη εν μέσω του Μεγάλου Πολέμου, ένα άλλο που βλέπει τους Ναζί να αναλαμβάνουν τα ηνία της ρημαγμένης της πατρίδας κι ένα αγόρι που εγκαταλείπει την ύπαιθρο στα ταραγμένα «Μολυβένια Χρόνια» είναι οι πρωταγωνιστές ενός τρίπτυχου γεμάτου αγάπη για όλες εκείνες τις αφηγήσεις που διασώθηκαν από στόμα σε στόμα για να χαραχτούν τελικά βαθιά στη συλλογική μνήμη τριών γενεών. Στο Πουθενά η μνήμη αυτή αναδύεται ξανά με τρόπο υπερβατικό, μέσα από τα λιτά σκίτσα του Σιμόνε Μάσι και της ταλαντούχας ομάδας του, στη λευκή επιφάνεια του κάδρου που μοιάζει να είναι ο ιδανικότερος καμβάς για την αποτύπωσή της.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Σιμόνε Μάσι
Σενάριο: Simone Massi, Anne Paschetta, Alessio Torino, Luca Briasco, Julia Gromskaya, Nello Massi, Assunta Ceccarani
Μοντάζ: Simone Massi, Lola Capote Ortiz, Alberto Girotto
Ήχος: Stefano Sasso, Riccardo Studer
Μουσική: Lorenzo Danesin
Ηθοποιοί: (με τη φωνή των) Marco Baliani, Ascanio Celestini, Mimmo Cuticchio, Luigi Lo Cascio, Neri Marcorè, Giovanna Marini, Achille Massi, Gemma Massi, Toni Servillo, Filippo Timi
Παραγωγή: Minimum Fax Media, Amka Films
Παραγωγοί: Salvatore Pecoraro, Daniele di Gennaro, Amel Soudani, Michela Pini, Olga Lamontanara, Rhea Plangg
Συμπαραγωγή: RSI Radiotelevisione svizzera
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο, Α/Μ
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Ελβετία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 90'
Επικοινωνία: Fandango
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Lizzani – Venice IFF 2023
Animation

Σιμόνε Μάσι

Ο Σιμόνε Μάσι (Πέργκολα, Ιταλία, 1970) σπούδασε animation στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ουρμπίνο. Μετά την αποφοίτησή του, άρχισε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο του animation. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε δουλεύοντας ανεξάρτητα (σχεδιάζει εξ ολοκλήρου με το χέρι), περισσότερες από δώδεκα ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του έχουν προβληθεί σε 54 χώρες και έχουν συγκεντρώσει πάνω από 200 βραβεία.

Φιλμογραφία

1997 Keep on! Keepin' On! (μμ)
2001 Tengo la posizione (μμ)
2006 La memoria dei cani (μμ)
2011 About Killing the Pig (μμ)
2014 L’attesa del maggio (μμ)
2021 Ad ogni alba (μμ)
2022 In quanto a noi (μμ)
2023 Nowhere