Η τελευταία παμπ

The Old Oak

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Το μέλλον διαγράφεται μάλλον αμφίβολο για την τελευταία παμπ που έχει απομείνει σ’ ένα χωριό της βορειοανατολικής Αγγλίας, τη The Old Oak. Οι περισσότεροι ντόπιοι εγκαταλείπουν το μέρος, καθώς τα ορυχεία στα οποία δούλευαν κλείνουν το ένα μετά το άλλο ενώ Σύριοι πρόσφυγες καταφθάνουν στο χωριό όπου τα σπίτια είναι φτηνά. Πιστός στο ανθρωποκεντρικό, κοινωνικοπολιτικό σινεμά που τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σκηνοθέτες, ο σπουδαίος Κεν Λόουτς αφηγείται με την εξαιρετική τελευταία του ταινία, άλλη μια αξέχαστη ιστορία ψυχικού μεγαλείου και αξιοπρέπειας.  Το Η τελευταία παμπ, χαρακτηριστικό δείγμα ενός κοινωνικά ευαισθητοποιημένου κινηματογράφου που δεν αδιαφορεί για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής του, προσεγγίζει με καίριο τρόπο το θέμα της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων, φέρνοντας τον νεορεαλισμό στο σήμερα, με απαράμιλλη δραματουργική δεξιοτεχνία και συγκλονιστική ανθρωπιά.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Σενάριο: Paul Laverty
Διεύθυνση φωτογραφίας: Robbie Ryan
Μοντάζ: Jonathan Morris
Ήχος: Kevin Brazier
Μουσική: George Fenton
Ηθοποιοί: Dave Turner, Ebla Mari, Claire Rodgerson, Trevor Fox, Chris McGlade, Col Tait, Jordan Louis
Παραγωγή: Sixteen Films, Why Not Productions, Goodfellas, BFI, BBC Film, Les Films du Fleuve, France 2 Cinéma, Canal +, France Télévisions, Le Pacte, Cinéart, Ciné +, VOO, Be tv, Casa Kafka Pictures
Παραγωγοί: Rebecca O’Brien
Κοστούμια: Joanne Slater
Σχεδιασμός παραγωγής: Fergus Clegg
Executive producer: Pascal Caucheteux, Grégoire Sorlat, Vincent Maraval
Μακιγιάζ: Anita Brolly
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 113'
Ελληνική διανομή: Feelgood Entertainment
Επικοινωνία: Goodfellas

Κεν Λόουτς

Ο Κένεθ Τσαρλς Λόουτς είναι Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το κοινωνικά επικριτικό σκηνοθετικό του στυλ και τα σοσιαλιστικά του ιδεώδη είναι εμφανή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών θεμάτων στις ταινίες του. Πραγματεύεται θέματα όπως η φτώχεια (Poor Cow, 1967), οι άστεγοι (Cathy Come Home, 1966) και τα εργατικά δικαιώματα (Riff-Raff, 1991, και The Navigators, 2001). Η ταινία του Λόουτς Kes (1969), ψηφίστηκε ως η έβδομη καλύτερη βρετανική ταινία του 20ού αιώνα σε δημοσκόπηση του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Δύο από τις ταινίες του, οι Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι (2006) και Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ (2016), έλαβαν τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, καθιστώντας τον έναν από τους μόλις εννέα σκηνοθέτες που έχουν κερδίσει το βραβείο δύο φορές. Ο Λόουτς κατέχει επίσης το ρεκόρ των περισσότερων ταινιών στο βασικό διαγωνιστικό τμήμα των Καννών με δεκαπέντε συμμετοχές.

Φιλμογραφία

1967 Poor Cow
1971 Family Life
1979 Black Jack
1981 Looks and Smiles
1984 Which Side Are You On? (ντοκ)
1990 Hidden Agenda
1994 Ladybird Ladybird
1995 Γη και ελευθερία
1996 Το τραγούδι της Κάρλα
1998 Το όνομά μου είναι Τζο
2000 Ψωμί και τριαντάφυλλα
2002 Γλυκά δεκάξι
2004 Ένα τρυφερό φιλί
2006 Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι
2007 Ένας ελεύθερος κόσμος
2010 Ιρλανδέζικος δρόμος
2014 Jimmy's Hall
2016 Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ
2019 Δυστυχώς απουσιάζατε
2023 The Old Oak