Φόνισσα

Φόνισσα

64ο ΔΦKΘ: Παγκόσμια πρεμιέρα

Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Φόνισσα εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας, γύρω στο 1900. Η ιστορία υφαίνεται γύρω από το κυρίαρχο δίπολο «μάνας-κόρης» και το κυρίαρχο μοτίβο των σχέσεων των γυναικών μεταξύ τους, που επηρεάζουν αρχικά τον μικρόκοσμο της οικογένειας και στη συνέχεια τον μικρόκοσμο της επαρχιακής κοινωνίας. Εκεί, η Χαδούλα, παγιδευμένη στην απόρριψη της ίδιας της μάνας της, αγωνίζεται να επιβιώσει ακολουθώντας τις επιταγές μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Ψυχικά ταπεινωμένη, μέσα στην απαξίωση της ίδιας της υπόστασής της ως γυναίκας, θέλει να ελευθερωθεί όχι μόνο από τους διώκτες της, αλλά από την ίδια της τη μοίρα, εκείνην του ανθρώπου που έχασε τον δρόμο του. Γι’ αυτό, ο θάνατος δεν έρχεται ούτε σαν τιμωρία ούτε σαν εξιλέωση.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα
Σενάριο: Κατερίνα Μπέη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης
Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου
Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ρίτα Λυτού, Λωξάντρα Λούκας, Αριάδνη Βελλή
Παραγωγή: Tanweer
Παραγωγοί: Διονύσης Σαμιώτης, Κώστας Λαμπρόπουλος
Συμπαραγωγή: View Master Films, COSMOTE TV, ΕΚΚ
Συμπαραγωγοί: Γιώργος Κυριάκος, Γιάννης Ζαργάνης, Δημήτρης Μιχαλάκης, Φαίη Τσιτσιπή, Γρηγόρης Κοκκινάκης
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Σκηνικά: Εύα Νάθενα
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 97'
Ελληνική διανομή: Tanweer (info@tanweer.gr)
Επικοινωνία: Tanweer (info@tanweer.gr)

Εύα Νάθενα

Γεννήθηκε στην Κρήτη και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών – ζωγραφική με τον Χρόνη Μποτσόγλου και σκηνογραφία με τον Γιώργο Ζιάγκα. Εργάστηκε ως βοηθός του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου. Έχει μεγάλη εργασιακή εμπειρία στο θέατρο και στον κινηματογράφο, με σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Γαβράς και ο Παντελής Βούλγαρης. Έχει βραβευτεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Ενδυματολογίας για τα έργα της.

Φιλμογραφία

2022 Antigone (short)
2023 Murderess