Γυναίκα από...

Kobieta Z...

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Ενα σαρωτικό συναισθηματικό ταξίδι και μαζί μια ταινία αμετανόητα μαχητική και πολιτική, το Γυναίκα από... είναι η ιστορία ενός άνδρα και της διαδρομής του να γίνει η γυναίκα που πάντα ήξερε ότι είναι, με φόντο την παράλληλη τροχιά μια χώρας προς μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της. Η Ανιέλα γεννιέται άντρας, παντρεύεται και κάνει παιδιά σε μια μικρή πόλη της Πολωνίας, αλλά η ζωή της δεν είναι τίποτα άλλο από βήματα προς τον αληθινό της εαυτό που είναι αποφασισμενη να συναντήσει δίχως να φοβάται το τίμημα. Μια ιστορία για τη φυλομετάβαση και τη μεταβάση μιας ολόκληρης χώρας από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό, από την ενότητα και την αλληλεγγύη στην πόλωση και την εχθρότητα, από τον αγώνα για την ελευθερία στην πικρή ατομικότητα και τη δυσπιστία για το διαφορετικό. Το σπουδαίο φιλμ του αχώριστου δημιουργικού διδύμου είναι ακαταμάχητο και απαραίτητο, ένα αληθινό συναισθηματικό και κινηματογραφικό κατόρθωμα που οφείλεις να βιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Μοαυγκορζάτα Σιμόφσκα, Μίχαoυ Ένγκλερτ
Σενάριο: Małgorzata Szumowska, Michał Englert
Διεύθυνση φωτογραφίας: Michał Englert
Μοντάζ: Jarosław Kamiński
Ήχος: Marcin Jachyra, Kacper Habisiak
Μουσική: Jimek
Ηθοποιοί: Małgorzata Hajewska, Joanna Kulig, Mateusz Więcławek, Bogumiła Bajor
Παραγωγή: NOMAD Films, Plio
Παραγωγοί: Klaudia Śmieja-Rostworowska, Katarzyna Jordan-Kulczyk, Gregory Jankilevitsch, Bogna Szewczyk-Skupień, Małgorzata Szumowska, Michał Englert
Συμπαραγωγή: Film i Väst, Common Ground Pictures
Συμπαραγωγοί: Jonas Kellagher, Kristina Borjeson
Κοστούμια: Anna Eglert
Σχεδιασμός παραγωγής: Marek Zawieruch
Μακιγιάζ: Waldemar Pokromski, Monika Kaleta
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Πολωνία, Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 132'
Επικοινωνία: Memento International

Μοαυγκορζάτα Σιμόφσκα

Η Μαλγκορζάτα Ζουμόφσκα και o Μίχαου Ένγκλερτ έχουν συνεργαστεί ως δίδυμο σεναριογράφων και σκηνοθετών σε διάφορα πρότζεκτ για πάνω από 20 χρόνια. (Αν και μόνο στις δύο τελευταίες ταινίες τους αναφέρονται και οι δύο ως  σκηνοθέτες). Ο Ένγκλερτ εργάζεται επίσης και ως διευθυντής φωτογραφίας στις ταινίες τους, οι οποίες έχουν βραβευτεί σε όλη την Ευρώπη. Το ντεμπούτο τους, με τίτλο Happy Man (2000), και η δεύτερη ταινία τους, με τίτλο Stranger (2004), ήταν υποψήφιες για το βραβείο Ευρωπαϊκής Ανακάλυψης στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Ακόμη, η πρώτη κέρδισε και μια Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 33 Scenes from Life (2008) τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ενώ η ταινία In the Name Of (2013) απέσπασε το βραβείο Teddy στην Μπερλινάλε. Το 2015 τιμήθηκαν με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία τους Body (2015) και στη συνέχεια κατέκτησαν και δεύτερη Αργυρή Άρκτο (το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) για την ταινία τους Mug (2018) στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους έχουν γυρίσει αρκετές αγγλόφωνες και γαλλόφωνες ταινίες, όπως για παράδειγμα τις Elles (2011), Infinite Storm (2022) και The Other Lamb (2019). Η ταινία τους Never Gonna Snow Again (2020) έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας και αργότερα αποτέλεσε την πολωνική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ.

Φιλμογραφία

2000 Happy Man
2008 33 Scenes from Life
2017 Face
2019 The Other Lamb
2020 Never Gonna Snow Again (συν-σκηνοθεσία)
2023 Woman of... (συν-σκηνοθεσία)

Μίχαoυ Ένγκλερτ

Η Μαλγκορζάτα Ζουμόφσκα και o Μίχαου Ένγκλερτ έχουν συνεργαστεί ως δίδυμο σεναριογράφων και σκηνοθετών σε διάφορα πρότζεκτ για πάνω από 20 χρόνια. (Αν και μόνο στις δύο τελευταίες ταινίες τους αναφέρονται και οι δύο ως  σκηνοθέτες). Ο Ένγκλερτ εργάζεται επίσης και ως διευθυντής φωτογραφίας στις ταινίες τους, οι οποίες έχουν βραβευτεί σε όλη την Ευρώπη. Το ντεμπούτο τους, με τίτλο Happy Man (2000), και η δεύτερη ταινία τους, με τίτλο Stranger (2004), ήταν υποψήφιες για το βραβείο Ευρωπαϊκής Ανακάλυψης στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Ακόμη, η πρώτη κέρδισε και μια Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 33 Scenes from Life (2008) τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ενώ η ταινία In the Name Of (2013) απέσπασε το βραβείο Teddy στην Μπερλινάλε. Το 2015 τιμήθηκαν με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία τους Body (2015) και στη συνέχεια κατέκτησαν και δεύτερη Αργυρή Άρκτο (το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) για την ταινία τους Mug (2018) στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους έχουν γυρίσει αρκετές αγγλόφωνες και γαλλόφωνες ταινίες, όπως για παράδειγμα τις Elles (2011), Infinite Storm (2022) και The Other Lamb (2019). Η ταινία τους Never Gonna Snow Again (2020) έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας και αργότερα αποτέλεσε την πολωνική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ.

Φιλμογραφία

2000 Happy Man
2008 33 Scenes from Life
2017 Face
2019 The Other Lamb
2020 Never Gonna Snow Again (συν-σκηνοθεσία)
2023 Woman of... (συν-σκηνοθεσία)