26ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στοχεύει πάντα να φιλοξενεί ιστορίες που αφορούν επείγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα με παγκόσμιο αντίκτυπο. Αναγνωρίζει όμως και το δικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση που αποκτήθηκε από το Evia Film Project, παραμένει αφοσιωμένο όσο ποτέ στην ανάληψη πρωτοβουλιών για πιο πράσινες και βιώσιμες πρακτικές, προκειμένου να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους στόχους της βιωσιμότητας.

Έχοντας υιοθετήσει μια μακροπρόθεσμη ολιστική προσέγγιση, το Φεστιβάλ συνεργάζεται από την άνοιξη του 2023 με ειδική σύμβουλο, στην οποία ανατέθηκε ο σχεδιασμός της περιβαλλοντικής πολιτικής, της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη διαχείριση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού. Επιπλέον, το Φεστιβάλ έχει αναθέσει μελέτη ανάλυσης του ανθρακικού αποτυπώματος, σε συνδυασμό με ενεργειακό έλεγχο των κτιρίων και χώρων του. Η μελέτη θα συνοδεύεται από προτάσεις που θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση συνολικής στρατηγικής για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του Φεστιβάλ σε όλες τις δραστηριότητές του. Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια για εργαζόμενους στο Φεστιβάλ και συνεργάτες, ενώ στέλεχος του Φεστιβάλ έχει αναλάβει τον ρόλο του Green Officer, και έχει συγκροτηθεί Green Team από διάφορα τμήματα του Φεστιβάλ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Το Φεστιβάλ έχει συνυπογράψει, επίσης, το Green Charter for Film Festivals, μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Δικτύου Φεστιβάλ Moving Images – Open Borders. Με τη συμμετοχή τους, τα φεστιβάλ δεσμεύονται «να μειώσουν σταδιακά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητές τους και να λειτουργούν με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους». Η Χάρτα περιλαμβάνει ένα εργαλείο υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος, στο οποίο τα δεδομένα σχετικά με την ενέργεια, τις μεταφορές, τα τρόφιμα, τα απόβλητα κ.ά. υποβάλλονται και μετρούνται για κάθε διοργάνωση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα παρακολούθησης των επιδόσεων και της προόδου των διοργανώσεων από χρόνο σε χρόνο.

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής του Φεστιβάλ, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει να σημειώσει πρόοδο προς αυτούς τους μακροπρόθεσμους στόχους, με την ελπίδα ότι θα εμπνεύσει, επίσης, κοινό και συμμετέχοντες – τόσο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ όσο και γενικότερα. Σας καλούμε, και σε αυτή τη διοργάνωση, ως συμμέτοχους στην προσπάθεια και ενεργούς πολίτες, να μας βοηθήσετε να είμαστε όλοι μας όσο το δυνατόν πιο πράσινοι και βιώσιμοι γίνεται.

  

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ:

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Σκεφτείτε την άφιξή σας στο Φεστιβάλ και την αποχώρησή σας. Όταν είναι εφικτό, η μετακίνηση με τα πόδια, με ποδήλατο ή με κοινή χρήση οχημάτων μπορεί να είναι πιο γρήγορη, πιο πρακτική, αλλά και πιο ευχάριστη – ωφέλιμη για την υγεία και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μπορείτε επίσης να μετακινηθείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
Συνεχίζουμε την προσπάθεια να αποφεύγουμε τα πλαστικά μίας χρήσης. Αν έχετε πλαστικό μπουκάλι μίας χρήσης, μπορείτε να το ανακυκλώσετε στα σημεία ανακύκλωσης πλαστικού του Φεστιβάλ.

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ
Σας ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιείτε το δικό σας επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι ή να προμηθευτείτε το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι του Φεστιβάλ. Θα βρείτε ψύκτες νερού σε εμφανή σημεία σε όλους τους χώρους της διοργάνωσης.

 

ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Έχουμε μειώσει τα υλικά προώθησης του Φεστιβάλ, δεδομένης της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτεί η ανακύκλωσή τους και το συνολικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Όπως και στην προηγούμενη διοργάνωση, υπάρχει και φέτος η επιλογή του «merch drop-off» στην Αποθήκη Γ. Αν δεν το θέλετε, το επιστρέφετε! Όλο και περισσότερα έντυπά μας τυπώνονται σε χαρτί φιλικό προς το περιβάλλον με πιστοποίηση FSC, και τα υλικά ανακυκλώνονται ή αποκτούν άλλη χρήση στο τέλος των δραστηριοτήτων μας. Αντί να πετάξετε το χαρτί, ανακυκλώστε το!

 

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΡΟΦΗΜΑΤA
Οργανώνουμε τις δράσεις μας με όσο περισσότερα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα σερβιρίσματος και συσκευασίας μπορούμε. Προτιμήστε την τοπική κουζίνα καθώς και εποχικά τρόφιμα και ποτά, που είναι διαθέσιμα σε όλες τις αίθουσες του Φεστιβάλ και παντού στην πόλη, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε έτσι να συμβάλλετε στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για τη μεταφορά των προϊόντων, ενώ ενισχύετε την τοπική οικονομία και εμπλουτίζετε την εμπειρία σας!

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ενισχύει το δίκτυο των συνεργατών βιωσιμότητας, με σκοπό την επίτευξη της κυκλικής διαχείρισης των αποβλήτων που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Σε συνεργασία με τη VIPA GREECE S.A, εταιρεία κυκλικής διαχείρισης απορριμμάτων, την ΑΜΚΕ InCommOn, η οποία προωθεί τη βιώσιμη και συμμετοχική ανάπτυξη, και τη Cigaret Cycle AMKE, θα υπάρχει καθημερινή συλλογή, διαλογή και κυκλική διαχείριση των απορριμμάτων σε κάθε χώρο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Θα βρείτε ξεχωριστούς κάδους ανακύκλωσης για χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, αποτσίγαρα και οργανικά απόβλητα. Επιπλέον, θα συλλεχθούν τα υπολείμματα καφέ από όλα τα κυλικεία της διοργάνωσης σε ειδικούς κάδους, ενώ υπολείμματα γευμάτων θα συγκεντρωθούν σε κάδο κομποστοποίησης. Όλα τα υλικά που θα συλλεχθούν θα μεταφερθούν στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων των εταιρειών, όπου θα ζυγιστούν και θα καταγραφούν και, στη συνέχεια, θα ανακυκλωθούν, θα κομποστοποιηθούν, θα αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή. Το Φεστιβάλ θα λάβει αναφορές για όλα τα υλικά που συγκεντρώθηκαν και πώς αξιοποιήθηκαν.

 

Συνεργάτες βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων