Για μια πιο πράσινη και βιώσιμη εμπειρία του 25ου ΦΝΘ

Τον Ιούνιο του 2022, η διοργάνωση του Evia Film Project (EFP) από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας με σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής και στην ανάγκη της για ανάπτυξη. Το EFP αποτέλεσε το πρώτο βήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον δρόμο της βιωσιμότητας.

Ξεκινώντας από το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των προβολών, των εργαστηρίων και των συζητήσεων και προχωρώντας στην αλληλεπίδρασή του με την τοπική κοινότητα και τις δράσεις του, το Φεστιβάλ υπήρξε όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμο και πράσινο. Η δέσμευσή του να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και κλιματικής κρίσης παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Ως κάτοικοι του ίδιου πλανήτη, συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο τη σημασία της ατομικής ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος και των συνανθρώπων μας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο και προχωρά σε μια δέσμευση να αποκτήσει έναν όσο το δυνατόν πιο πράσινο και βιώσιμο χαρακτήρα, με όραμα την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης πόρων και του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Μετά την ολοκληρωμένη, βιώσιμη εμπειρία της 63ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κάνει άλλο ένα σταθερό βήμα προς αυτόν τον απώτερο στόχο, ανανεώνοντας την υπόσχεση για μια ευσυνείδητη προσέγγιση και ενθαρρύνοντας κοινό και συμμετέχοντες να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση – όχι μόνο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά και μετά το τέλος του. Στόχος του Φεστιβάλ ήταν ανέκαθεν η «φιλοξενία» ταινιών που θίγουν επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα παγκόσμιας κλίμακας, προσφέροντας στους θεατές το περιθώριο να προβληματιστούν για τον τρόπο ζωής τους.

 

Φέτος εντάσσουμε και μια νέα παράλληλη δράση, το Climate Hub. Πρόκειται για μια σειρά ομιλιών με τη συμμετοχή σημαντικών οργανισμών, ομάδων και εμπειρογνωμόνων με εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας τα οποία θα συζητηθούν υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στον οπτικοακουστικό τομέα. Συμμετέχουν: o οργανισμός ανάπτυξης βιώσιμων ενεργειακών κοινοτήτων ELECTRA Energy Cooperative, η πρωτοβουλία επαναχρησιμοποίησης υλικών OnMaterials, η αστική μη κερδοσκοπική InCommOn που προωθεί την κυκλική οικονομία μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ενεργοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων, η πρωτοβουλία συνεργατικού πολυχώρου δημιουργίας και εκπαίδευσης SKG Makers, η κοινότητα Zero Waste Thessaloniki, ο χρόνιος υποστηρικτής και συνεργάτης του Φεστιβάλ περιβαλλοντικός οργανισμός WWF και η Ελένη Στεφάνου, multimedia παραγωγός, πρώην συντάκτρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του The Guardian. Περισσότερες δράσεις θα ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο https://on.tiff.gr/sustainability

 

Σε αυτή μας τη διοργάνωση σας προσκαλούμε ως συμμετέχοντες και ενεργούς πολίτες να συμπορευτείτε μαζί μας στην προσπάθεια μας να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε μια ταυτότητα όσο το δυνατόν πιο πράσινη και βιώσιμη.

 

Δείτε παρακάτω κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 

Συνειδητές μετακινήσεις
Σκεφτείτε την άφιξή σας στο Φεστιβάλ και την αποχώρησή σας. Όταν είναι εφικτό, η μετακίνηση με τα πόδια, με ποδήλατο ή με κοινή χρήση οχημάτων μπορεί να είναι πιο γρήγορη, πιο πρακτική, αλλά και πιο ευχάριστη – ωφέλιμη για την υγεία και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μπορείτε επίσης να μετακινηθείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Βιώσιμη κατανάλωση νερού
Η κατανάλωση τρεχούμενου νερού παραμένει η πιο βιώσιμη επιλογή. Σας ενθαρύννουμε να χρησιμοποιείτε το δικό σας επαναχρησιμοποιούμενο μπούκαλι. Στους χώρους του φεστιβάλ θα βρείτε ψύκτες νερού σε εμφανή σημεία.

 

Εγκαταλείπουμε τα πλαστικά μίας χρήσης
Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας να εξαλείψουμε τα πλαστικά μίας χρήσης. Έαν έχετε πλαστικό μπουκάλι μίας χρήσης, μπορείτε να το ανακυκλώσετε στα σημεία ανακύκλωσης πλαστικού του Φεστιβάλ.

 

Μείωση της κατανάλωσης
Έχουμε μειώσει τα υλικά προώθησης του φεστιβάλ, με μεγαλύτερη ευσυνειδησία ως προς την κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η ανακύκλωσή τους και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Σχεδιάζουμε τα αναμνηστικά είδη με γνώμονα τη χρηστικότητα και την αποδοτικότητα. Φέτος θα υπάρχει η επιλογή του «merch drop-off» στην Αποθήκη Γ. Αν δεν το θέλετε, το επιστρέφετε! Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής του ΦΚΘ, τα έντυπα θα ανακυκλωθούν στο τέλος των δραστηριοτήτων μας. Αντί να πετάξετε το χαρτί, ανακυκλώστε το!

 

Βιώσιμη κατανάλωση ποτού και ροφημάτων
Προσπαθούμε να αξιοποιούμε όσα περισσότερα επαναχρησιμοποιημένα μαχαιροπίρουνα και προϊόντα μπορούμε. Υπάρχει η δυνατότητα αγοράς και κατανάλωσης ντόπιων φαγητών εποχής και ροφημάτων, σε όλους τους χώρους που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια διαμονής σας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με τη μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται στα υλικά διανομής, μπορείτε να ενισχύσετε την τοπική οικονομία και να διαφοροποιήσετε την εμπειρία σας!

 

Το επόμενο βήμα προς τη διαχείριση μηδενικών απορριμάτων
Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ενισχύει το δίκτυό του των συνεργατών βιωσιμότητας, με σκοπό την επίτευξη της κυκλικής διαχείρισης των αποβλήτων που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Σε συνεργασία με την εταιρεία VIPA Group, μια εταιρεία κυκλικής διαχείρισης απορριμμάτων, την ΑΜΚΕ InCommOn, η οποία προωθεί την κυκλική οικονομία μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ενεργοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων, και την Cigaret Cycle AMKE, θα υπάρξει καθημερινή συλλογή, οργάνωση και κυκλική διαχείριση των απορριμμάτων κάθε σημείου εκδηλώσεων των χώρων του 25ου ΦΝΘ. Ειδικότερα, στις τοποθεσίες όπου θα διεξαχθούν εκδηλώσεις, θα υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι ανακύκλωσης για τις ροές χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού, αλουμίνιου, καφέ, οργανικών αποβλήτων και αποτσίγαρων. Στο τέλος κάθε εκδήλωσης, τα συγκεντρωμένα υλικά θα μεταφέρονται σε ειδικούς κάδους αποθήκευσης, κι έπειτα στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων των εγκαταστάσεων της VIPA, της InCommOn και της Cigaret Cycle. Εκεί πρώτα θα ζυγιστούν και θα καταγραφούν, θα ανακυκλωθούν, θα κομποστοποιηθούν ή θα επαναχρησιμοποιηθούν, αποκτώντας εν τέλει μια δεύτερη ζωή. Με το τέλος του 25ου ΦΝΘ, θα γνωρίζουμε όχι μόνο τις ποσότητες υλικών που περισυλλέχθηκαν κατά τη διεξαγωγή του, αλλά και πώς να τα διαχειριστούμε ανά κατηγορία. Θα φροντίσουμε επίσης ώστε κάποια είδη αποβλήτων να επαναχρησιμοποιηθούν.

 

Συνεργάτες βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων