Η ιστορία σε εικόνες: Δυνατότητες και Υπερβάσεις

Κυριακή, 5 Μαρτίου, 11.00 @Παύλος Ζάννας

 

* Σε όλα τα masterclasses, ομιλίες, συζητήσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση με ακουστικά (από τα ελληνικά στα αγγλικά και από τα αγγλικά στα ελληνικά).
* Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Η ιστορία σε εικόνες: Δυνατότητες και Υπερβάσεις
Συζήτηση με τον Στάθη Καλύβα
Συντονίζει η Ελευθερία Θανούλη

Η συζήτηση με τον Στάθη Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα προσπαθήσει να αναδείξει μια σειρά ζητημάτων γύρω από το θέμα της ιστορίας και του ντοκιμαντέρ με άξονα τη μεταφορά του βιβλίου του, Καταστροφές και Θρίαμβοι (2015), στην ομότιτλη σειρά ντοκιμαντέρ. Ενδεικτικά, θα συζητηθεί η σχέση ακαδημαϊκής και οπτικοακουστικής ιστορίας, οι δυνατότητες που προσφέρει η φόρμα του ντοκιμαντέρ για την παραγωγή και διαχείριση ιστορικής γνώσης αλλά και η δυσκολία μεταφοράς αφηρημένων εννοιών σε εικόνες και ήχους. Επιπλέον, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός θα μιλήσει για τη συγκεκριμένη εμπειρία της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, αποτιμώντας το τελικό αποτέλεσμα αλλά και εστιάζοντας στις σημαντικότερες αποφάσεις, τις καινοτομίες, τις δυσκολίες και τις υπερβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν για την υλοποίηση της οπτικοακουστικής εκδοχής του βιβλίου του.

 

Ο Στάθης N. Καλύβας (1964) είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone. Στην Οξφόρδη είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολλεγίου All Souls. Ως το 2018 ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Yale. Το 2008 εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και το 2020 στην Βρετανική Ακαδημία.

H Ελευθερία Θανούλη είναι καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Διευθύνει το Εργαστήριο για τη Μελέτη του Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης του ΑΠΘ, ενώ το τελευταίο της βιβλίο, History and Film: A Tale of Two Disciplines (2018), επικεντρώνεται στη σχέση της γραπτής και οπτικοακουστικής ιστορίας. Από το 2021 είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.