Η πραγματικότητα ως έργο τέχνης

Τρίτη, 7 Μαρτίου, 11.00 @Παύλος Ζάννας

 

* Σε όλα τα masterclasses, ομιλίες, συζητήσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση με ακουστικά (από τα ελληνικά στα αγγλικά και από τα αγγλικά στα ελληνικά).
* Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Η πραγματικότητα ως έργο τέχνης
Masterclass από τον Νικολάους Γκεϊρχάλτερ

Ο πολυπράγμονας αυστριακός δημιουργός, με εφόδιο αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ του, θα συζητήσει με το κοινό, ακολουθώντας τη διαδρομή όπου θα τον οδηγήσουν οι ερωτήσεις των θεατών. Στο πλαίσιο του αφιερώματος της 25ης διοργάνωσης στο έργο του, θα του απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος.

 

Ο Νικολάους Γκεϊρχάλτερ γεννήθηκε στη Βιέννη, το 1972. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, τη Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion. Έκανε την πρώτη του ταινία, το «Eisenerz», το 1992. Δυο χρόνια αργότερα γύρισε το πρώτο του ντοκιμαντέρ, «Washed Ashore» (1994), που αφηγείται μια ιστορία για τον ποταμό Δούναβη και τη συχνά παράξενη ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων που ζουν στις όχθες του. Οι ταινίες παρατήρησης του Γκεϊρχάλτερ, εύρυθμες, με στατική κάμερα, αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο τα θέματά τους, είτε πρόκειται για την εξερεύνηση του εδάφους στο Τσερνομπίλ, στην Ουκρανία («Pripyat», 1998), είτε για τη διαδρομή του Ράλι Ντακάρ («7915 Km», 2008), είτε για την παραγωγή επεξεργασμένων τροφίμων («Our Daily Bread», 2005). Το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Κινηματογραφικής Τέχνης της Αυστρίας, ενώ η ταινία του «Our Daily Bread» κέρδισε το Βραβείο Grimme.