Λευκός Νάνος – VR Διαδραστική Εγκατάσταση

3–13/11, 13:00–21:00
ΛΕΥΚΟΣ ΝΑΝΟΣ – VR ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

All Around Cinema (Ανατολικό Φυλάκιο Πύλης, Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Ο Λευκός Νάνος είναι ένα αστέρι που έχει εξαντλήσει όλη του την ενέργεια και σιωπηλά πεθαίνει χωρίς να εκραγεί. Πώς θα ήταν εάν η ατομική βόμβα ακολουθούσε αυτή τη μοίρα, ενός λευκού νάνου; Εάν, αντί να σκορπίσει την καταστροφή, έμενε σιωπηλή, κλεισμένη σε ένα δωμάτιο έως ότου γίνει έκθεμα σε ένα μουσείο του μέλλοντος;

Στο White Dwarf, μία διαδραστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας (VR), η Γιολάντα Μαρκοπούλου παρουσιάζει με όρους εικονικής πραγματικότητας, ένα κομμάτι της ιστορίας της ανακάλυψης της πρώτης ατομικής βόμβας σε μια εμβυθιστική εμπειρία. Το White Dwarf εγκαινιάζει το venue του All Around Cinema, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του νεοσύστατου τμήματος Immersive-All Around Cinema του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στo έργο, η έρευνα του φυσικού J. Robert Oppenheimer, του «πατέρα της ατομικής βόμβας» πλέκεται με την ιστορία της νεαρής Sadako Sasaki, θύματος του βομβαρδισμού της Χιροσίμα. Οι επιστημονικές εξελίξεις και η εξερεύνηση του διαστήματος αντιπαραβάλλονται με την υπόσχεση του μικρού κοριτσιού για ειρήνη στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκρηξη της ατομικής βόμβας μοιάζει με εκείνη του θανάτου ενός αστεριού σε μια έκρηξη σουπερνόβα, που αντί να αποκαταστήσει την κοσμική ισορροπία, προκαλεί αμετάκλητη ζημιά στη Γη.
 
Οι θεατές βιώνουν μια ολιστική εμπειρία που θολώνει τα όρια μεταξύ εικονικής και φυσικής πραγματικότητας, γίνονται συμμέτοχοι σε ένα επιστημονικό πείραμα που θα αλλάξει την ανθρωπότητα για πάντα.

Το White Dwarf στο 63 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του VR Academy και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Ένα έργο σε σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου και παραγωγή της POLYPLANITY Productions.

Mε την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με την υποστήριξη

events white dwarf