Σταύρος Τορνές - Ο φτωχός κυνηγός του Νότου

Σταύρος Τορνές - Ο φτωχός κυνηγός του Νότου

Σταύρος Τορνές: Ενας μυθικός κινηματογραφιστής ή ένας κινηματογραφιστής-μύθος; Ισως τίποτα απ' όλα αυτά, ίσως κάτι πολύ περισσότερο. Η ταινία επιχειρεί να προσεγγίσει τη ζωή και το έργο του Σταύρου Τορνέ: ψηλαφεί εικόνες του, αφουγκράζεται ψιθύρους του, εισχωρεί στις μνήμες φίλων του, ακολουθεί ίχνη του, για ν’ αποτυπώσει το βιογραφικό πορτρέτο ενός κινηματογραφιστή που στάθηκε μέχρι το τέλος συνεπής σ' αυτά που είδε, έζησε και πίστεψε.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Σταύρος Καπλανίδης
Σενάριο: Σταύρος Καπλανίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης
Ήχος: Δημήτρης Γαλανόπουλος
Παραγωγοί: Σταύρος Καπλανίδης
Συμπαραγωγή: ΕΚΚ
Φορμάτ: ProRes
Χρώμα: Έγχρωμη
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1994
Διάρκεια: 79΄

Σταύρος Καπλανίδης

Σταύρος Καπλανίδης (1945-2019). Κινηματογραφιστής. Σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία. Στη μακρά διαδρομή του συνεργάστηκε με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες όπως η Ανιές Βαρντά, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Δήμος Θέος, ο Νίκος Περάκης, ο Μπίλι Γουάιλντερ, ο Άλαν Πάρκερ, ο Σταύρος Τορνές, ο Δήμος Αβδελιώδης. Γύρισε σε μίνι τηλεοπτική σειρά τον Λούσια του Νίκου Χουλιαρά (1989). Ασχολήθηκε με το ντοκιμαντέρ με έμφαση σε δημιουργικές προσωπικότητες με τις οποίες σχετίστηκε και επηρεάστηκε. Το 1994 γύρισε το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ Σταύρος Tορνές. O φτωχός κυνηγός του Νότου και ακολούθησαν: Play it again, Χρήστο (για τον Χρήστο Βακαλόπουλο, 2007), Anna Wich: Φωτογράφος (2013). Σκηνοθέτησε ακόμα τις ταινίες μυθοπλασίας: Les Amants terribles (με την Danièle Dubroux, 1985), Καντίνα (σε σενάριο Σταύρου Τσιώλη, 2009). Με τον ποιητή Ηλία Λάγιο έγραψαν το σενάριο Εύα, για τη ζωή και τις ιδέες της Εύας Σικελιανού, που δεν έγινε δυνατή η παραγωγή της. Τελευταία δουλειά του, η ταινία O Τέος και ο Σταύρος, που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ήταν επικεφαλής της γραμματείας σύνταξης της επιθεώρησης του βιβλίου The Books’ Journal.

Φιλμογραφία

1984 Oι τρομεροί εραστές (μυθοπλασίας)
1989 O Λούσιας (τηλεοπτική σειρά)
1991 Tα πουλιά εδώ δεν πετούν...
1994 Σταύρος Tορνές – O φτωχός κυνηγός του νότου
2006 Play it again, Χρήστο
2013 Άννα Βιχ – φωτογράφος
2019 Ο Τέος και ο Σταύρος