Ο Τέος και ο Σταύρος

Ο Τέος και ο Σταύρος

Παγκόσμια Πρεμιέρα
Ο κινηματογραφιστής Σταύρος Καπλανίδης συναντά στη Σύρο, όπου και κατοικεί, τον συγγραφέα Τέο Ρόμβο. Οι δυο τους έχουν διαγράψει μια μακρά κοινή πορεία: σχολείο, Παρίσι στα χρόνια της χούντας, στα στέκια της εναλλακτικής κουλτούρας, στα Εξάρχεια της Μεταπολίτευσης... Ένας απολογισμός ζωής που σκιαγραφεί το πορτρέτο δύο αδέσμευτων δημιουργών, με αναρχικές ιδέες, που δεν μπήκαν ποτέ σε καλούπια ούτε στη ζωή ούτε και στις τέχνες που υπηρέτησαν πιστά.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Σταύρος Καπλανίδης
Σενάριο: Σταύρος Καπλανίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χριστόφορος Γεωργούτος
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης, Ευγενία Παπαγεωργίου
Μουσική: Λεό Γεωργούτσος
Παραγωγοί: Σταύρος Καπλανίδης
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμη
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 71΄

Σταύρος Καπλανίδης

Σταύρος Καπλανίδης (1945-2019). Κινηματογραφιστής. Σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία. Στη μακρά διαδρομή του συνεργάστηκε με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες όπως η Ανιές Βαρντά, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Δήμος Θέος, ο Νίκος Περάκης, ο Μπίλι Γουάιλντερ, ο Άλαν Πάρκερ, ο Σταύρος Τορνές, ο Δήμος Αβδελιώδης. Γύρισε σε μίνι τηλεοπτική σειρά τον Λούσια του Νίκου Χουλιαρά (1989). Ασχολήθηκε με το ντοκιμαντέρ με έμφαση σε δημιουργικές προσωπικότητες με τις οποίες σχετίστηκε και επηρεάστηκε. Το 1994 γύρισε το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ Σταύρος Tορνές. O φτωχός κυνηγός του Νότου και ακολούθησαν: Play it again, Χρήστο (για τον Χρήστο Βακαλόπουλο, 2007), Anna Wich: Φωτογράφος (2013). Σκηνοθέτησε ακόμα τις ταινίες μυθοπλασίας: Les Amants terribles (με την Danièle Dubroux, 1985), Καντίνα (σε σενάριο Σταύρου Τσιώλη, 2009). Με τον ποιητή Ηλία Λάγιο έγραψαν το σενάριο Εύα, για τη ζωή και τις ιδέες της Εύας Σικελιανού, που δεν έγινε δυνατή η παραγωγή της. Τελευταία δουλειά του, η ταινία O Τέος και ο Σταύρος, που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ήταν επικεφαλής της γραμματείας σύνταξης της επιθεώρησης του βιβλίου The Books’ Journal.

Φιλμογραφία

1984 Oι τρομεροί εραστές (μυθοπλασίας)
1989 O Λούσιας (τηλεοπτική σειρά)
1991 Tα πουλιά εδώ δεν πετούν...
1994 Σταύρος Tορνές – O φτωχός κυνηγός του νότου
2006 Play it again, Χρήστο
2013 Άννα Βιχ – φωτογράφος
2019 Ο Τέος και ο Σταύρος