Η πρώτη γέφυρα

Pirmais Tilts

Ελληνική πρεμιέρα
Η γέφυρα Κράσλαβα ήταν η πρώτη γέφυρα που χτίστηκε πάνω από τον ποταμό Νταουγκάβα στη Λετονία – μια πύλη της Λευκορωσίας στη γείτονα χώρα, μια στρατηγικά χτισμένη και ιστορικά σπουδαία κατασκευή. Το αναλυτικό αυτό ντοκιμαντέρ, το οποίο αναπτύσσεται μέσα από μια σειρά υπαινικτικών, ασπρόμαυρων, στατικών πλάνων και ήχων, μας φέρνει κοντά στη ζωή της γέφυρας, με όλη της τη βαρύτητα και την ελαφρότητα, επιλέγοντας διαφορετικές οπτικές γωνίες: μέσα από το ποτάμι που κυλάει από κάτω της αβίαστα, παρατηρούμε την ατελείωτη κίνηση των αυτοκινήτων και των πεζών που περπατούν ανάμεσα σε δύο όχθες, αλλά και το κάλεσμα της φύσης που συνορεύει με τα δημιουργήματα του ανθρώπινου πολιτισμού, για τον οποίο δεν αποτελεί τίποτα παρά ένα συμβολικό φόντο. Μια ταινία με θέμα τα σύνορα, τα εμπόδια, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περάσουμε στην απέναντι όχθη και να δούμε τι συμβαίνει εκεί, αλλά και μια ταινία για τον χρόνο, η οποία γυρίστηκε με υπολείμματα ενός φιλμ 35 χιλιοστών είκοσι ενός χρόνων.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.

Διαθέσιμη στο Agora Market.

Σκηνοθεσία: Λάιλα Πακάλνινα
Σενάριο: Laila Pakalnina
Διεύθυνση φωτογραφίας: Gints Bērziņš
Μοντάζ: Silvija Vilkaitė
Ήχος: Anrijs Krenbergs
Παραγωγή: Hargla Company
Παραγωγοί: Laila Pakalnina
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Α/Μ
Χώρα Παραγωγής: Λετονία
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 12΄
Επικοινωνία: Hargla Company

Λάιλα Πακάλνινα

Η Λάιλα Πακάλνινα αποφοίτησε από το Τμήμα Σκηνοθεσίας της Σχολής Κινηματογράφου VGIK της Μόσχας το 1991. Σκηνοθέτρια και σεναριογράφος 32 ντοκιμαντέρ, πέντε ταινιών μικρού μήκους και έξι ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, έχει συνολικά 43 ταινίες, δύο παιδιά, έναν σύζυγο, δύο σκυλιά και δύο ποδήλατα. Και πολλές ιδέες για νέες ταινίες. Οι δουλειές της έχουν συμμετάσχει σε επίσημα προγράμματα των Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας, Μπερλινάλε, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Ρώμης, Ταλίν και άλλων, στα οποία διακρίθηκαν με διάφορα βραβεία.

Φιλμογραφία

1988 Un | And
1990 Izvēle | The Choice
1991 Doms | The Dome (μμ)
1991 Veļa | The Linen (μμ)
1991 Iešana | The Pilgrimage
1992 Annas Ziemassvētki | Anna’s Christmas (μμ μυθοπλασίας)
1993 Baznīca | The Church (μμ)
1994 Prāmis | The Ferry (μμ)
1995 Pasts | The Mail (μμ)
1995 Ubāns | Ubans
1997 Ozols | The Oak (μμ)
1998 Kurpe | The Shoe (μυθοπλασίας)
2000 Mostieties | Wake up (μμ)
2001 Papa Gena (μμ)
2002 Mārtiņš | Martins (μμ)
2003 Pitons | The Python (μυθοπλασίας)
2004 Būs labi | It’ll Be Fine (μμ)
2004 Autobuss | The Bus 2004
Leiputrija | Dream Land (μμ)
2006 Teodors | Theodore (μμ)
2006 Ķīlnieks | The Hostage (μυθοπλασίας)
2006 Ūdens | Water (μμ μυθοπλασίας)
2007 Uguns | Fire (μμ μυθοπλασίας)
2008 Par dzimtenīti | Three Men and Fish Pond (συν-σκηνοθεσία)
2008 Akmeņi | Stones (μμ μυθοπλασίας)
2009 Klusums | Silence (μμ μυθοπλασίας)
2010 Pa Rubika ceļu | On Rubiks’ Road (μμ)
2011 33 zvēri Ziemassvētki vecītim | 33 Animals of Santa Claus
2012 Sniegs | Snow Crazy (μμ)
2012 Picas | Pizzas (μυθοπλασίας)
2013 Četrdesmit divi | Forty Two
2013 Skurstenis | The Chimney
2014 Viesnīca un bumba | Hotel and a Ball (μμ)
2014 Īsfilma par dzīvi | Short Film about Life (μμ)
2015 Čau, Rasma! | Hi, Rasma! (μμ)
2015 Ausma | Dawn (μυθοπλασίας)
2016 Rumba | Waterfall (μμ)
2016 Sapnis | Dream (μμ)
2017 Zirdziņ, hallo! | Hello Horse! (μμ)
2019 Karote | Spoon
2020 Pirmais tilts | The First Bridge
2020 Spogulī | In the Mirror (μυθοπλασίας)
2021 Mājas | Homes