Nowhere – Director’s Cut

Nowhere – Director’s Cut

Η κινηματογραφική εκδοχή της πρωτότυπης θεατρικής παραγωγής Πουθενά, μιας ανάθεσης του Εθνικού Θεάτρου για τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Κεντρικής Σκηνής του, το 2009. Το Πουθενά είναι, από τη σύλληψή του, ένα έργο άρρηκτα συνυφασμένο με τον χώρο. Η χορογραφία δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τον ίδιο το σκηνικό χώρο και τους νέους μηχανισμούς της σκηνής. Μια ομάδα ανθρώπων αναμετριέται με τις προκλήσεις που δημιουργεί ο χώρος, μετρώντας τον με τα σώματά τους. Το Πουθενά παρουσιαζόταν δύο φορές την ημέρα σε αλληλεπικαλυπτόμενες παραστάσεις, φέρνοντας το κοινό πρόσωπο με πρόσωπο. Το Πουθενά είναι ένας συλλογισμός για την ίδια τη φύση του θεάτρου, σαν μια μηχανή που αντικατοπτρίζει τη ζωή των ανθρώπων. Η κινηματογραφική εκδοχή της κεντρικής σκηνής (αφιερωμένη στη μνήμη της Πίνα Μπάους που είχε μόλις φύγει από τη ζωή), κυκλοφόρησε πριν από επτά χρόνια, τον Ιούνιο 2014, κι έγινε viral με πάνω από 2,5 εκατομμύρια θεάσεις.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Σενάριο: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Παπαϊωάννου, συμπληρωματικά γυρίσματα: Κυριάκος Καρσεράς, Στέλιος Καμμίτσης
Μοντάζ: Δημήτρης Παπαϊωάννου, σύμβουλος: Matt Johnson
Ήχος: Κώστας Μιχόπουλος
Μουσική: Coti K.
Παραγωγή: Δημήτρης Παπαϊωάννου, 2Works
Παραγωγοί: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Συμπαραγωγή: Το πρωτότυπο έργο είναι μια παραγγελία και παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου (2009) υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Χουβαρδά. Η ταινία είναι μια παραγωγή του Dance Umbrella Festival (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), και της Ruhrfestspiele Recklinghausen (Ρεκλιχάουζεν, Γερμανία) , με την υποστήριξη του Teatro Della Pergola – Firenze (Φλωρεντία, Ιταλία), του Saitama Arts Theatre (Τόκυο, Ιαπωνία) και του National Theater and Concert Hall (Ταiπέι, Ταϊβάν).
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2021
Διάρκεια: 43'
Επικοινωνία: Julian Mommert (julian@dimitrispapaioannou.com)

Nowhere - πρωτότυπη παραγωγή (2009) - Σύλληψη και Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου. Μουσική Σύνθεση - Ηχητικός σχεδιασμός: Coti K. Εικαστικός Συνεργάτης: Ζάφος Ξαγοράρης. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου Βοηθός Σκηνοθέτη - Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου. Ερμηνευτές Προκόπης Αγαθοκλέους, Πάνος Αθανασόπουλος, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Αντώνης Βαής, Νίκος Δραγώνας, Μανόλης Θεοδωράκης, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Καφετζόπουλος, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Tadeu Liesenfeld, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Γιώργος Μάτσκαρης, Γιάννης Μίχος, Μαρία Μπρέγιαννη, Ίλια Ντετσάβες - Πόγκα, Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπακαμμένος, Σίμος Πατιερίδης, Άρης Πλασκασοβίτης, Ευαγγελία Ράντου, Ηλίας Ραφαηλίδης, Καλλιόπη Σίμου, Διογένης Σκαλτσάς, Συμεών Τσακίρης, Σοφία Τσιαούση, Αltin Huta. Παραγγελία και παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Χουβαρδά

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης των παραστατικών τεχνών που διείσδυσε ως Auteur στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή, είδε τις δημιουργίες του ν’ αποτελούν διεθνείς συμπαραγωγές και αναθέσεις. Θεωρείται «ένας από τους τέσσερις σπουδαιότερους χορογράφους της εποχής μας» (Le Figaro), «δεξιοτέχνης μάγος του θεάτρου και εικονοπλάστης» (The Times) και «ο πιο πρωτότυπος χορογράφος του καιρού μας» (La Repubblica). Οι δημιουργίες του ταξίδεψαν σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 30 χώρες και 50 πόλεις. Ο Μεγάλος Δαμαστής (2017), το πρώτο διεθνές εγχείρημά του, ήταν ανάθεση του Φεστιβάλ της Αβινιόν. Είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που κλήθηκε να δημιουργήσει νέο έργο για το Χοροθέατρο του Βούπερταλ μετά τον θάνατο της Πίνα Μπάους, το οποίο ακολούθησε ο Εγκάρσιος προσανατολισμός (2021) και το πιο πρόσφατο έργο του, INK (2020). Οι δημιουργίες του Παπαϊωάννου εκτείνονται από τα ελάχιστα δυνατά μέσα, σαν την Πρώτη Ύλη (2012), ως τη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα, σαν την Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Είναι ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου (2017), ενώ έχει υπάρξει υποψήφιος για τα βραβεία Emmy (2016) και τα βραβεία Olivier (2019 και 2022). Γεννημένος στην Αθήνα το 1964, μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη, προτού στρέψει το ενδιαφέρον του στις παραστατικές τέχνες ως σκηνοθέτης, χορογράφος, περφόρμερ και σχεδιαστής σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών.

Φιλμογραφία

2016 Πρώτη Ύλη
2021 Πουθενά