Μπέττυ

Μπέττυ

Σαράντα χρόνια πριν τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο Δημήτρης Σταύρακας βασίζεται στο βιβλίο και τη ζωή της Μπέττυ Βακαλίδου και συνθέτει έναν εμβληματικό μικρού μήκους συνδυασμό ντοκιμαντέρ και φιξιόν για ένα 24ωρο από τη ζωή μιας τρανς γυναίκας. Αναμνήσεις από την προηγούμενη ζωή της και στιγμές από την τωρινή, σε μια μέρα που βαδίζει προς το τέλος της, όπου εικόνες παστέλ ομορφιάς διαχέονται μέσα σε εικόνες επίπονης αγριότητας και το παρελθόν με το παρόν τέμνονται σχηματίζοντας ένα προφίλ μοναξιάς και δύναμης. Η Μπέττυ μιλά για τα παιδικά της χρόνια και για τους αγώνες του σήμερα, την ώρα που ο Σταύρακας σε απόλυτο έλεγχο φόρμας και αφήγησης οδηγεί το υλικό του στην περιοχή του δοκιμίου. Το πορτρέτο μιας ηρωίδας ή μια στιγμή στο χρόνο ή μια κοινωνία στο πέρασμα του χρόνου. Γυρισμένο σε μια Ελλάδα που ακόμα νιώθει τις πληγές της επταετίας να επουλώνονται, με την κοινωνία ανέτοιμη να ακούσει τις ΛΟΑΤΚΙ+ φωνές και την κυβέρνηση Καραμανλή να προσπαθεί να περάσει το «Περί της εξ αφροδισίων νόσων προστασίας και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων» νομοσχέδιο μόλις δύο χρόνια πριν, το φιλμ του Σταύρακα συναντά αντιστάσεις, όμως γρήγορα αγκαλιάζεται από τους ανθρώπους του χώρου. Απορρίπτεται από το Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «λόγω θέματος κι όχι αισθητικής αξίας», όμως παίζεται σε ειδική προβολή ενθουσιάζοντας τον κόσμο. Την επόμενη σεζόν, θα κυκλοφορούσε στους κινηματογράφους της χώρας, ανοίγοντας την Πρόβα oρχήστρας του Φελίνι. (Aπό την προβολή της ταινίας στο πρόγραμμα αποκατάστασης Χώρα, σε βλέπω)
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταύρακας
Σενάριο: Δημήτρης Σταύρακας (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Μπέττυς Βακαλίδου)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Χασάπης
Μοντάζ: Γιάννα Σπυροπούλου
Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Ηθοποιοί: Μπέττυ Βακαλίδου
Παραγωγή: Μάγγος ΕΕ
Παραγωγοί: Χρήστος Μάγγος
Φορμάτ: HD
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1979
Διάρκεια: 34'
Επικοινωνία: Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
Βραβεία/Διακρίσεις: Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους – Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 1979, Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Φεστιβάλ Λάρισας 1979
Την προβολή ακολουθεί συζήτηση με την Άννα Κωνσταντινίδη-Απέργη, Ειδική Σύμβουλο/Εμπειρογνώμονα θεμάτων ΛΟΑΤΚΙ+, Ισότητας & Diversity – Πρόεδρο Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Δημήτρης Σταύρακας

Φιλμογραφία

1966 Το Γκάζι (μμ)
1979 Μπέττυ (μμ)
1983 Η παρεξήγηση (μυθοπλασίας)
1999 Το καναρινί ποδήλατο (μυθοπλασίας)
2006 Το πέρασμα (μυθοπλασίας)