Αναζητώντας τον Λάνγκστον

Looking for Langston

Σε αυτή τη λυρική και ποιητική μελέτη της ζωής του λατρεμένου ποιητή της Αναγέννησης του Χάρλεμ Λάνγκστον Χιουζ ο βραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Άιζακ Τζούλιεν προβάλλει τον Χιουζ ως μαύρο γκέι σύμβολο μιας ολόκληρης κουλτούρας, με φόντο ένα ιμπρεσιονιστικό και ατμοσφαιρικό σκηνικό που προσομοιάζει ένα παράνομο ποτοπωλείο του Χάρλεμ της δεκαετίας του 1920 σε ένα νυχτερινό κέντρο του Λονδίνου της δεκαετίας του ’80. Αποσπάσματα από τα ποιήματα του Χιουζ συνυφαίνονται με έργα σημαντικών προσωπικοτήτων από τον κόσμο του πολιτισμού από τη δεκαετία του 1920 και στο εξής, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων ποιητών Εσεξ Χέμφιλ και Μπρους Νούτζεντ και του φωτογράφου Ρόμπερτ Μέιπλθορπ, κατασκευάζοντας μια συναρπαστική, πολυεπίπεδη αφήγηση. Ο Τζούλιεν διερευνά τα ασαφή κρυφά νοήματα μιας περιόδου με πλούσια καλλιτεχνική έκφραση και την παγιωμένη πολιτιστική αξία του έργου αυτών των πρωτοπόρων. Γυρισμένο σε άσπρο-μαύρο υπο το γυναικείο βλέμμα της Νίνα Κέλγκρεν, αυτό το ντοκιμαντέρ συνδυάζει αρχειακό υλικό με νέα σκηνικά, σεκάνς φαντασίας και μια ονειρική ιστορία αγάπης. Το αποτέλεσμα είναι μια πανέμορφη και τελικά πανηγυρική δημιουργία για την καλλιτεχνική έκφραση και τη φύση της μαύρης γκέι επιθυμίας.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Άιζακ Τζούλιεν
Σενάριο: Isaac Julien
Διεύθυνση φωτογραφίας: Nina Kellgren
Μοντάζ: Robert Hargreaves
Ήχος: Martin Jackson, Ronald Bailey
Μουσική: Wayson Jones, Trevor Mathison, Peter Spencer
Ηθοποιοί: Ben Ellison, Matthew Baidoo, Akim Mogaji, John Wilson, Dencil Williams, Guy Burgess, James Dublin, Harry Donaldson
Παραγωγή: Sankofa Film & Video
Παραγωγοί: Nadine Marsh-Edwards
Κοστούμια: Robert Worley
Μακιγιάζ: Hilary Steinberg
Φορμάτ: ProRes
Χρώμα: Α/Μ
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 1989
Διάρκεια: 47'
Επικοινωνία: Isaac Julien Studio
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Teddy – Berlin IFF 1989
Την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον Ρίκο Τζόνσον-Σινκλέρ, Ιδρυτή του Φεστιβάλ CineQ και ειδικού συμπερίληψης σε φεστιβάλ όπως του Βερολίνου και των Καννών.

Άιζακ Τζούλιεν

Φιλμογραφία

1989 Looking for Langston
1991 Young Soul Rebels (μυθοπλασίας)
1994 The Darker Side of Black
2003 Baltimore (μμ)
2008 Derek
2010 Better Life (μυθοπλασίας)
2013 Playtime (μυθοπλασίας)
2019 30/30 Vision: 3 Decades of Strand Releasing