Ο ασθενής μηδέν

Killing Patient Zero

Μετά την Εξέγερση του Στόουνγουολ και την άνοδο του κινήματος απελευθέρωσης των γκέι, η γκέι κοινότητα γνώρισε μια πρωτοφανή σεξουαλική ελευθερία, προτού η εμφάνιση του AIDS το 1981 αλλάξει τα πάντα. Οι ακροδεξιοί ρατσιστές εκμεταλλεύτηκαν το AIDS για να στιγματίσουν τους γκέι άνδρες και κανένας δεν κατηγορήθηκε περισσότερο από τον Γκαετάν Ντιγκά, τον Καναδό αεροσυνοδό που αποκλήθηκε «ασθενής μηδέν». Αναζητώντας την προέλευση της μυστηριώδους επιδημίας, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πήραν συνέντευξη από άνδρες με τη νόσο, διαπιστώνοντας μοτίβα που υποδείκνυαν σεξουαλική μετάδοση. Σε αυτό το ρηξικέλευθο ντοκιμαντέρ, ο Λόρι Λιντ διαψεύδει τον μύθο «του τέρατος που έφερε το AIDS στη Βόρεια Αμερική», χρησιμοποιώντας όμορφα καδραρισμένες συνεντεύξεις με τους φίλους του Ντιγκά και τους επιστήμονες που ξεκλείδωσαν τα πρώτα περιστατικά με AIDS. O Γκαετάν που γνωρίζουμε εδώ είναι μια παιχνιδιάρικη, σύνθετη ψυχή που φορούσε σκιά ματιών στη δουλειά, έπαιρνε μέρος σε κρουαζιέ- ρες φορώντας καυτά σορτσάκια και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσει τους ερευνητές από τα κέντρα να διαλευκάνουν το μυστήριο του «καρκίνου των ομοφυλόφιλων». Ο Λιντ επίσης στρέφεται στον δημοσιογράφο του Σαν Φρανσίσκο Ράντι Σιλτς, ο οποίος φρόντιζε πεισματικά να παραμένει η πολιτική του AIDS στα πρωτοσέλιδα. Το βιβλίο-ορόσημο του Σιλτς, με τίτλο And the Band Played On, διαιώνιζε τον μύθο του «ασθενούς μηδέν», μια περίπλοκη πραγματικότητα την οποία ο Λιντ αναλύει με ιδιαίτερη προσοχή. Ένα σημαντικό έργο κουήρ αρχαιολογίας, το οποίο ρίχνει φως σε μια γενιά που έχει τραυματιστεί όχι μόνο από έναν ιό, αλλά και από τις κατηγορίες και το δηλητήριο της κοινωνίας.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Λόρι Λιντ
Σενάριο: Laurie Lynd
Διεύθυνση φωτογραφίας: Paul Steinberg
Μοντάζ: Trevor Ambrose
Μουσική: Ken Myhr
Ηθοποιοί: Andrew Stoner, B. Ruby Rich, Brian Freeman, Brian Willoughby, Douglas Crimp, Dr. Andrew Moss, Δρ. Χρήστος Τσούκας, Dr. Harold Jaffe, Dr. Jacques Pepin, Dr. James W. Curran, Dr. Lawrence Mass, Dr. Marcus Conant, Dr. Michael Worobey, Dr. Thomas D. Watts, Ed Lee, Elaine Watson, Fran Lebowitz, Gaetane Urevig, Gordon Price, John Greyson, Ken Maley, Marie Wadden, Matthew Hays, Michael Denneny, Michael Welsh, Noah Stewart, Piere-Claude Levaque, R.M. Vaughan, Rand Gaynor, Ray Redford, Richard Berkowitz,
Παραγωγή: Fadoo Productions, Fine Point Films Production
Παραγωγοί: Corey Russell, Trevor Birney
Executive producer: Trevor Birney, Bob McCown
Φορμάτ: ProRes
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 98'
Επικοινωνία: Abacus Media Rights

Την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον Γιάννη Μόσχο, Σκηνοθέτη, Δρ. Θεατρολογίας, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Εθνικού Θεάτρου.

Λόρι Λιντ

Φιλμογραφία

1988 Together and Apart (μμ μυθοπλασίας)
1992 RSVP (μμ μυθοπλασίας)
1993 The Fairy Who Didn’t Want to Be a Fairy (μμ μυθοπλασίας)
1995 House (μυθοπλασίας)
2004 Open Heart (TV, μυθοπλασίας)
2007 Breakfast with Scot (μυθοπλασίας)
2010 Verona (μμ μυθοπλασίας)
2014 Dear Viola (TV, μυθοπλασίας)
2019 Killing Patient Zero