Το ειλεϊκό πάθος

The Illiac Passion

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μαρκόπουλος διατήρησε μια στενή σύνδεση με την κληρονομιά του και έκανε πολλές ταινίες που σχετίζονταν με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Η ταινία είναι μια διορατική διασκευή του Προμηθέα Δεσμώτη, στην οποία πρωταγωνιστούν μυθικά πλάσμα της underground σκηνής της δεκαετίας του ’60 – όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο οποίος εμφανίζεται ως Ποσειδώνας πάνω σε ένα ποδήλατο γυμναστικής… Σε ένα από τα κείμενα που έγραψε γι’ αυτή την ερωτική οδύσσεια, ο Μαρκόπουλος ισχυρίστηκε πως «αυτοί που παίζουν δεν είναι παρά τα μόρια του γυμνού πρωταγωνιστή, που τριγυρίζουν και παλεύουν, πάντα με αγάπη, δέσμιοι και μη, από τη μια κατάσταση στην άλλη, σε μια απέραντη θάλασσα από συναίσθημα. (Μαρκ Βέμπερ)
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Gregory J. Markopoulos
Διεύθυνση φωτογραφίας: Gregory J. Markopoulos
Μοντάζ: Gregory J. Markopoulos
Μουσική: Béla Bartok
Ηθοποιοί: Richard Beauvais, David Beauvais, Robert Alvarez, Andy Warhol, Clara Hoover
Παραγωγοί: Gregory J. Markopoulos
Κοστούμια: Jerome Hiler
Φορμάτ: 16mm
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Έτος Παραγωγής: 1967
Διάρκεια: 90΄

Γκρέγκορι Μαρκόπουλος

Γεννημένος στο Οχάιο το 1928, από Έλληνες μετανάστες, ο πειραματικός σκηνοθέτης Γκρέγκορι Μαρκόπουλος ξεκίνησε να γυρίσει ταινίες σε 8mm από την ηλικία των 12 ετών. Το 1967 εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Ο Μαρκόπουλος σταδιακά εξαφανίστηκε οικειοθελώς από τα κινηματογραφικά δρώμενα, αποσύροντας τις ταινίες του από την κυκλοφορία και αρνούμενος να παραχωρήσει οποιαδήποτε συνέντευξη. Παρότι συνέχισε να σκηνοθετεί, το έργο του παρέμεινε εν πολλοίς άγνωστο για σχεδόν 30 χρόνια.

Φιλμογραφία

1949 Christmas U.S.A. (μμ)
1963 Twice a Man
1966 Ming Green (μμ)
1967 The Illiac Passion
1967 Bliss (μμ)
1968 The Mysteries
1975 Portrait of Gilbert & George (aka Gibralta) (μμ)