Το βαμμένο πουλί

Nabarvene Ptace

Ένα εγκαταλελειμμένο και ανώνυμο Εβραιόπουλο, του οποίου η οικογένεια έχει πιθανότατα εξολοθρευτεί, βολοδέρνει από μαρτύριο σε μαρτύριο, στο ανελέητο χρονικό μιας αποκτηνωμένης και βάρβαρης εποχής. Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Πολωνο-Αμερικάνου συγγραφέα Γιέρζι Κοσίνσκι, η ταινία εξιστορεί τα απάνθρωπα βάσανα ενός ανήλικου αγοριού που πασχίζει να επιβιώσει στα αποκαΐδια της ρημαγμένης Ευρώπης, την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα αποπνικτικό δράμα γλαφυρής ωμότητας, γυρισμένο σε εκθαμβωτικό ασπρόμαυρο φιλμ 35mm, που βυθομετρά την ανθρώπινη κόλαση και ανταλλάσσει ματιές με την άβυσσο, προτού αφήσει να γλιστρήσει μια απειροελάχιστη αχτίδα ελπίδας.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Václav Marhoul, βασισμένο σε ένα μυθιστόρημα του Jerzy Kosiński
Σενάριο: Václav Marhoul
Διεύθυνση φωτογραφίας: Vladimír Smutný
Μοντάζ: Luděk Hudec
Ήχος: Pavel Rejholec
Ηθοποιοί: Petr Kotlár, Udo Kier, Lech Dyblik, Jitka Čvančarová, Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Julian Sands, Barry Pepper, Aleksey Kravchenko
Παραγωγή: Silver Screen
Παραγωγοί: Václav Marhoul
Κοστούμια: Helena Rovna
Σκηνικά: Jan Vlasák
Μακιγιάζ: Ivo Strangmüller
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Τσεχία, Ουκρανία, Σλοβακία
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 169´
Επικοινωνία: Celluloid Dreams, info@celluloid-dreams.com

Βάτσλαβ Μαρχούλ

Ο Τσέχος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Βάτσλαβ Μαρχούλ είναι απόφοιτος της φημισμένης Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης FAMU στην Πράγα. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Smart Philip απέσπασε πληθώρα βραβείων σε φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η δεύτερη ταινία του, με τίτλο Tobruk, αντλεί έμπνευση από το μυθιστόρημα Το κόκκινο σήμα του θάρρους του Αμερικάνου συγγραφέα Στίβεν Κρέιν. Η τρίτη του ταινία, Το βαμμένο πουλί, αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Πολωνο-Αμερικάνου συγγραφέα Γέρζι Κοζίνσκι και πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Φιλμογραφία

2003 Mazaný Filip | Smart Philip
2008 Tobruk
2019 The Painted Bird