Ο ασκίαστος πύργος

Bai Ta Zhi Guang

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Εσωστρεφής κριτικός γαστρονομίας ξεγλιστρά διστακτικά από τη βαριά σκιά που συνοδεύει το άμεσο και απώτερο οικογενειακό του παρελθόν, καθώς αφήνεται σε κάτι σαν φλερτ με μια νεαρή δυναμική φωτογράφο και συνεργάτιδά του. Με ζηλευτή σκηνοθετική μαεστρία, βαθιά πίστη στον ρομαντισμό, ευρηματικές δόσεις μαγικού ρεαλισμού και σημείο αναφοράς ένα τοπόσημο στην καρδιά του Πεκίνου –τον Ασκίαστο Πύργο–, ο Ζανγκ Λου ρίχνει φως στις αθέατες υπαρξιακές μας λούπες, με την πεποίθηση πως υπάρχει πάντα περιθώριο διαφυγής από το αφήγημα που επιμένει να μας ορίζει. Για πολλούς το κορυφαίο φιλμ που μας έρχεται φέτος από την Ασία, πέρα από μια ανέλπιστη πνοή ανανέωσης στο ταλαιπωρημένο είδος της ρομαντικής κομεντί, συνιστά έναν ύμνο στις δεύτερες ευκαιρίες και στην πραγματική αξία της μετατόπισης, της απαλλαγμένης από τον φόβο της νέας σκιάς που θα δημιουργηθεί.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF64.

Σκηνοθεσία: Ζανγκ Λου
Σενάριο: Zhang Lu
Διεύθυνση φωτογραφίας: Piao Songri
Μοντάζ: Liu Xinzhu
Ήχος: Wang Ran
Μουσική: Xiao He
Ηθοποιοί: Xin Baiqing, Huang Yao, Tian Zhuangzhuang
Παραγωγή: Shanghai Lu Films Co., Ltd
Παραγωγοί: Xu Jiahan, Peng Jin
Συμπαραγωγή: Beijing Nanji Flim Co., Ltd.
Κοστούμια: Bai Yun
Σχεδιασμός παραγωγής: Zheng Yican
Executive producer: Liu Wenli
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Κίνα
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 144'
Επικοινωνία: Films Boutique
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβεία Tiantan Ανδρικής Ερμηνείας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας, Σεναρίου, Δεύτερου Ρόλου– Beijing IFF 2023

Ζανγκ Λου

Ο Ζανγκ Λου γεννήθηκε στο Γιανμπιάν της Κίνας το 1962. Το 2004 σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, με τίτλο Tang Poetry, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Συνέχισε την καριέρα του ως σκηνοθέτης τόσο στην κινεζική όσο και στην κορεατική γλώσσα, γυρίζοντας περισσότερες από δέκα ταινίες μεγάλου μήκους. Η επόμενη ταινία του, Grain in Ear (2005), κέρδισε το Prix ACIDCCAS στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών. Οι μεγάλου μήκους ταινίες του Dooman River, Desert Dream και Fukuoka έκαναν πρεμιέρα στην Μπερλινάλε.

Φιλμογραφία

2004 Tang Poetry
2005 Grain in Ear
2008 Iri
2010 Doorman River
2015 Love and...
2018 Ode to the Goose
2021 Yanagawa
2023 The Shadowless Tower