Ουρανοί

Daljine

Μέσα από τις –όλο κόκκο– εικόνες υλικού, που βρέθηκε σε μια παλιά βιντεοκασέτα, από μια παιδική ηλικία που έγινε στην πορεία νεότητα, η ταινία αποδίδει με σκοτεινή και ποιητική φόρμα την εύθραυστη σχέση ανάμεσα στη νεαρή Σάσκα και τους γονείς της. Το ρήγμα ανάμεσα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το Βελιγράδι τού σήμερα είναι ταυτόχρονα κι ένα χάσμα γενεών. Κι αυτοί που ήταν παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά απ’ αυτόν –αυτόν τον πόλεμο που διαρκώς βρυχάται έξω από τα περιθώρια της εικόνας– είναι τώρα ενήλικες που νιώθουν την ανάγκη να ορίσουν και να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα και το μέλλον τους. Η Σάσκα είναι μία από αυτούς. Το παρελθόν και το παρόν (κι ίσως και το μέλλον) συναντιούνται.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Γιελένα Μαξίμοβιτς, Ιβάν Σάλατιτς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ivan Marković
Μοντάζ: Jelena Maksimović, Ivan Salatić
Ήχος: Jakov Munizaba
Παραγωγή: Non-Aligned Films
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Σερβία
Έτος Παραγωγής: 2014
Διάρκεια: 19'
Επικοινωνία: Non-Aligned Films

Γιελένα Μαξίμοβιτς

Η Γιελένα Μαξίμοβιτς σπούδασε μοντάζ στη Σχολή Δραματικής Τέχνης στο Βελιγράδι. Από το 2015 διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Μέσων και Επικοινωνίας του Βελιγραδίου. Ως μοντέζ συμμετείχε στις ταινίες The Load (2018), You Have the Night (2018), Celts (2021) και Landscapes of Resistance (2021), με συμμετοχές στις Κάννες, στη Βενετία, στην Berlinale, στο Λοκάρνο, στο Ρότερνταμ, στο Τορόντο, μεταξύ άλλων. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους και δύο μεγάλου: το Taurunum Boy (2018) και στο Homelands (2020), τα οποία πραγματοποίησαν τις πρεμιέρες τους στο Cinéma du Réel και στο FID Marseille αντίστοιχα. Εκτός του κινηματογράφου, έχει ασχοληθεί με πρότζεκτ video art, εγκαταστάσεις και θεατρικές παραστάσεις.

Φιλμογραφία

2014 Heavens (μμ, ντοκ, συν-σκηνοθεσία)
2018 Taurunum Boy (ντοκ)
2020 Homelands (ντοκ)

Ιβάν Σάλατιτς

Ο Ιβάν Σαλάτιτς αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου και σταδιακά εξέλιξε το ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο. Εγγράφηκε αργότερα σε σχολή κινηματογράφου στο Μαυροβούνιο, ενώ οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Η μικρού μήκους ταινία του Backyards συμμετείχε στο τμήμα Orizzonti του Φεστιβάλ Βενετίας το 2015, κι έπειτα ακολούθησε η μεγάλου μήκους ταινία του You Have the Night, η οποία συμμετείχε επίσης στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2018. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο HFBK στο Αμβούργο το 2016. Ο Ιβάν είναι ένας από τους επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής Meander Film με έδρα το Μαυροβούνιο. Αυτή την περίοδο ζει στο Βελιγράδι, όπου ετοιμάζει τη νέα του ταινία.

Φιλμογραφία

2014 Heavens (μμ, ντοκ, συν-σκηνοθεσία)
2015 Backyards (μμ)
2016 You Have the Night