Νεάνδρεια

Neandria

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Η τελευταία ταινία ενός γνήσια οραματιστή δημιουργού από τη γείτονα χώρα συντονίζεται με τα βήματα μιας νέας γυναίκας που παλεύει να βρει τον δρόμο της στις πιο αντίξοες συνθήκες. Η Σούνα είναι μια έφηβη αθλήτρια που ζει με τη μητέρα της σε ένα ορεινό χωριό της Τουρκίας, το οποίο αποτελεί μικρογραφία της ευρύτερης παγκόσμιας κατάστασης. Στο τιμόνι της κοινωνίας βρίσκονται ηλικιωμένοι άνδρες που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι προ των πυλών, ενώ στις καρδιές των περισσότερων ανθρώπων κυριαρχεί η απληστία. Ο θείος της Σούνα, ο αρχηγός του χωριού, ψάχνει τρόπους να εξοφλήσει το χρέος του. Η σύζυγός του, η οποία τον παντρεύτηκε με το ζόρι, συνεχώς το σκάει παρά το γεγονός ότι κάθε φορά εντοπίζεται στα περίχωρα του χωριού. Ο δωδεκάχρονος Φιλίζ ανεβάζει βίντεο στο YouTube και πιστεύει ότι σε αυτό το χωριό δεν συμβαίνει ποτέ τίποτα. Ώσπου τελικά αρχίζουν να «συμβαίνουν» πράγματα. Καταφθάνει ένας παράξενος ιμάμης που ξεχνάει τα καλέσματα για προσευχή και περνάει τις νύχτες του στο βουνό. Το πτώμα μιας γυναίκας ανακαλύπτεται στο ποτάμι, η διαμάχη γύρω από το λατομείο κλιμακώνεται, εμφανίζονται κυνηγοί θησαυρών, σύντομα ανακαλύπτεται άλλο ένα πτώμα με το στόμα γεμάτο πέτρες. Η ζήλια, η φιλοδοξία και ο φόβος κυριεύουν τους πάντες. Η Σούνα είναι η μόνη που έχει την αθωότητα και αρκετό θάρρος να αναρωτηθεί: «Ποιος είναι αυτός που θα σου υποδείξει το καλό; Ποιος θα καθορίσει το δικό σου μονοπάτι;».
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF64.

Σκηνοθεσία: Ρέχα Ερντέμ
Σενάριο: Reha Erdem
Διεύθυνση φωτογραφίας: Florrent Herry
Μοντάζ: Reha Erdem
Ήχος: Reha Erdem
Μουσική: Alican Çamci
Ηθοποιοί: Deniz İlhan, Ahmet Rifat Şungar, Bülent Emin Yarar, Izzy İncinur Daşdemir, Nihal Yalçin, Serkan Keskin, Nur Fettahoğlu, Gizem Katmer, Ayşegül Kopartan
Παραγωγή: Atlantik Film
Παραγωγοί: Ömer Atay, Serra Ciliv
Κοστούμια: Merve Ertan
Executive producer: Kaan Mestut
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 90'
Επικοινωνία: Atlantik Film

Ρέχα Ερντέμ

Ο σκηνοθέτης Ρέχα Ερντέμ, γεννημένος στην Τουρκία το 1960, έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Variety ως ένας από τους πιο ιδιαίτερους δημιουργούς της εποχής μας. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιστορία, μετακόμισε στο Παρίσι το 1983 για να σπουδάσει κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Το Oh Moon (1989) είναι η πρώτη του ταινία, ενώ αυτές που ακολούθησαν –όπως το Cosmos (2010) και το Jîn (2013)– συμμετείχαν σε επιφανή φεστιβάλ όπως αυτά του Τορόντο και του Βερολίνου. Το Times and Winds (2006) συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ το 2007, ενώ το Big Big World (2016) έκανε πρεμιέρα στη Βενετία και του χάρισε το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής.

Φιλμογραφία

1989 Oh, Moon
1999 A Run for Money
2006 Times and Winds
2008 My Only Sunshine
2010 Cosmos
2013 Jîn
2016 Big Big World
2020 Hey There!
2023 Neandria