Οι βασανισμένοι

Al Murhaqoon

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Μια ταινία μεγάλου μήκους από την Υεμένη είναι ένα  φαινόμενο – και μάλιστα σπάνιο. Εδώ ένας πολυπράγμων σκηνοθέτης (ο πρώτος θεατράνθρωπος της χώρας που παρουσίασε δουλειά του στην Ευρώπη) ανατρέχει σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη στον φιλικό του κύκλο και τη μεταπλάθει με τη λεπτότητα ενός εντομολόγου, βλέμμα οξυμένο στην παρατήρηση και καρδιά γεμάτη ενσυναίσθηση. Ένα παντρεμένο ζευγάρι με τρία παιδιά, μια πολύπαθη οικογένεια της οποίας η καθημερινότητα  καθορίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο –κάτι που συνεπάγεται στρατιωτικούς ελέγχους στους δρόμους, συχνές διακοπές ρεύματος και την μεταφορά νερού από τον δρόμο στην κουζίνα– βρίσκεται ενώπιον μιας νέας κρίσης, όταν η γυναίκα αναπάντεχα μένει έγκυος. Και οι δύο γνωρίζουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν ένα τέταρτο παιδί: πρόκειται να μετακομίσουν σε ένα φθηνότερο διαμέρισμα και τα δίδακτρα των παιδιών είναι ληξιπρόθεσμα. Αποφασίζουν από κοινού να προβούν σε έκτρωση. Μια οδύσσεια ξεκινά, στην οποία ένας φίλος γιατρός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο... Με φόντο έναν από τους πιο καταστροφικούς εμφυλίους πολέμους στον κόσμο, αυτό το ευαίσθητο οικογενειακό δράμα μάς προσφέρει μια ματιά στην κοινωνία μιας χώρας που ως επί το πλείστον παραμένει άγνωστη εκτός των συνόρων της.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF64.

Σκηνοθεσία: Αμρ Γκαμάλ
Σενάριο: Amr Gamal, Mazen Refaat
Διεύθυνση φωτογραφίας: Mrinal Desai
Μοντάζ: Heba Othman
Ήχος: Rana Eid
Μουσική: Chen Mingchang
Ηθοποιοί: Khaled Hamdan, Abeer Mohammed, Samah Alamrani
Παραγωγή: Adenium Productions
Παραγωγοί: Amr Gamal, Mohsen Alkhalifi
Συμπαραγωγή: Station Films, Red Sea International Film Festival
Συμπαραγωγοί: Amjad Abu Alala, Mohammed Alomda
Σχεδιασμός παραγωγής: Fahed Shuraih
Μακιγιάζ: Shahd Algonfedy
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Υεμένη, Σουδάν, Σαουδική Αραβία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 91'
Επικοινωνία: Films Boutique
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας – Berlin IFF 2023, Διαγωνιστικό Διεθνές Νέο Ταλέντο (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής) – Taipei FF 2023, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου (Cinema Jove) – Valencia IFF 2023, Καλύτερο Σενάριο (Διεθνές Διαγωνιστικό) – Durban IFF 2023

Αμρ Γκαμάλ

Ο Αμρ Γκαμάλ (1983, Πολωνία) είναι ανεξάρτητος σκηνοθέτης ταινιών και θεάτρου από την Υεμένη. Το 2003 έλαβε το Προεδρικό Βραβείο για τη συγγραφή θεατρικών έργων. Το 2005 ίδρυσε τον θεατρικό θίασο Khaleej Aden, και από τότε έχει γράψει και σκηνοθετήσει όλες τις θεατρικές παραγωγές του. Το Ma'k Nazel αποτέλεσε το πρώτο έργο από την Υεμένη που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη (Βερολίνο). Την άνοιξη του 2018 ξεκίνησε η παραγωγή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του 10 Days Before the Wedding, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Άντεν το ίδιο καλοκαίρι και έγινε η πρώτη ταινία που βρήκε εμπορική διανομή στην Υεμένη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η προβολή της ταινίας συνεχίστηκε για περισσότερους από οκτώ μήνες και κατέληξε να είναι η επίσημη υποψηφιότητα της χώρας για τα Όσκαρ του 2018. Ο Αμρ ζει και εργάζεται στο Άντεν.

Φιλμογραφία

2012 The Locked Doors (μμ)
2013 Women Unchained (μμ)
2018 10 Days Before the Wedding
2023 The Burdened