Βραβείο Immersive: All Around Cinema

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες για να παρουσιάσουν διαφορετικές όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη και βυθίζοντας τον θεατή σε μια διαδραστική εμπειρία. Ο Χρυσός Αλέξανδρος για την καλύτερη ταινία του τμήματος συνοδεύεται από 2.000 ευρώ. Τα μέλη της φετινής επιτροπής είναι οι: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος (κριτικός κινηματογράφου), Βικτόρια Λεστσένκο (προγραμματίστρια και διοργανώτρια φεστιβάλ) και Σάρα Φερό (παραγωγός και διοργανώτρια κινηματογραφικών φεστιβάλ).

 

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Ξεκίνησε να γράφει για σινεμά στο Toutέστιν και το Reel.gr, παράλληλα διατηρούσε ραδιοφωνική εκπομπή στον Poplie Radio και έκανε τις πρώτες απόπειρές του πίσω από την κάμερα σκηνοθετώντας και συμμετέχοντας σε ταινίες μικρού μήκους. Προτού αποφοιτήσει από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, έγινε μέλος της ομάδας παραγωγής του φεστιβάλ κινηματογράφου Zagoriwood, ενώ τα τελευταία χρόνια γράφει για σινεμά και μουσική στο περιοδικό Αθηνόραμα και το αθλητικό zine Humba. Παράλληλα, διατηρεί το εργαστήριο κριτικής κινηματογράφου «Λέξεις από Σελιλόιντ» στο χώρο σεμιναρίων Fårö. Πρόσφατα υπήρξε υπεύθυνος προγράμματος στο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών Untold. Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

 

Βικτόρια Λεστσένκο
Η Βικτόρια Λεστσένκο είναι παραγωγός και επιμελήτρια πολιτιστικών εκδηλώσεων, με έδρα το Βερολίνο και το Κίεβο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Πολιτιστικές Σπουδές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Kyiv-Mohyla Academy. Εργάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κιέβου Molodist σε διάφορους ρόλους από το 2007 μέχρι το 2011 και από το 2010 συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Docudays UA. Ξεκίνησε από τη θέση της συντονίστριας προγράμματος ενώ από τον Φεβρουάριο του 2019 διατελεί διευθύντρια προγράμματος. Είναι επίσης υπεύθυνη προγράμματος για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας, το DOK Leipzig, από τον Μάιο του 2022.

 

Σάρα Φερό
Η Σάρα Φερό (1994) είναι παραγωγός από τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι η διευθύντρια της Petra Pan Film Production (PPFP), που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τη συμπαραγωγή κυρίως δημιουργικών ντοκιμαντέρ, αλλά και καλλιτεχνικών ταινιών μυθοπλασίας. Η ενασχόλησή της με τις ταινίες ντοκιμαντέρ προέκυψε μέσα από τα 15 χρόνια της συνεργασίας της με την οργάνωση MakeDox και το Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Ντοκιμαντέρ MakeDox στα Σκόπια, όπου εργάζεται αυτή την περίοδο ως προϊστάμενη του τμήματος Industry και διαχειρίστρια έργου.