Βραβείο Podcast

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν ένας από τους πρώτους κινηματογραφικούς θεσμούς παγκοσμίως που φιλοξένησε διαγωνιστικό τμήμα podcast, διερευνώντας τις εκλεκτικές συγγένειες αυτού του νέου είδους με τον κινηματογράφο. Οι ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος Podcast διεκδικούν το Βραβείο Podcast, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Στη διάρκεια του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει όλα τα podcasts στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Παράλληλα, οι συμμετέχοντες τόσο στο Διαγωνιστικό Τμήμα όσο και στο τμήμα Εκτός Συναγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν για το Βραβείο ENS Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ. Ο νικητής αυτού του βραβείου θα βρεθεί για έξι εβδομάδες στη Γαλλία για να συμμετάσχει στο Sound Documentary International Summer Programme της ENS Louis Lumière που απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου (δημιουργούς blog, podcast ή οποιουδήποτε άλλου ηχητικού project). Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού Podcast του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι οι: Λένα Βασιλάκου (δημοσιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός), Λέανδρος Ντούνης (sound designer) και Βαρβάρα Σαββίδη (ραδιοφωνική παραγωγός).

 

Λένα Βασιλάκου
Η Λένα Βασιλάκου είναι δημοσιογράφος/ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στον ημερήσιο περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο ως ρεπόρτερ, καθώς και ως συντάκτρια ειδήσεων, αρθρογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Δηλώνει λάτρης των podcast, του storytelling και των Q&A του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

Λέανδρος Ντούνης
Από το 2000 εργάζεται ως sound designer και μιξέρ σε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικές και ξένες παραγωγές που έχουν ταξιδέψει στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Βαρβάρα Σαββίδη
Ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Μουσικολογία και τα ΜΜΕ (ΕΚΠΑ), πέρασε στο χώρο των πολιτιστικών ιστοσελίδων, όπου τα τελευταία 12 χρόνια έχει εργαστεί ως συντάκτρια, υπεύθυνη επικοινωνίας και αρχισυντάκτρια (elculture.gr, monopoli.gr). Το 2014 ξεκίνησε η συνεργασία της με τον Pepper 96.6 παρουσιάζοντας την πολιτιστική εκπομπή ελcweekends, ενώ από το 2016 έως το 2022 βρέθηκε στην καθημερινή πρωινή ζώνη του σταθμού. Το 2022 σχεδίασε και παρουσίασε την πρώτη σειρά podcast του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, με τίτλο Rendez – vous ciné.