Είμαι φαντάρος, μητέρα

Η ταινία παρακολουθεί τους πρώτους μήνες της θητείας νέων παιδιών που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Είναι η περίοδος μέχρι να δώσουν τον όρκο. Η απότομη αλλαγή, από την ελεύθερη ζωή στο στρατιωτικό καταναγκασμό, επιφέρει ποικίλες αντιδράσεις σε ανθρώπους με διαφορετικούς χαρακτήρες που προσαρμόζονται στα νέα τους καθήκοντα. Το «Είμαι φαντάροs, μητέρα» και «Η πόλη τns πρώτns αγάπns» είναι οι δύο ταινίες που γύρισε ο Μάνος Ζαχαρίας με σοβιετική θεματική.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σενάριο: Leonid Rizin
Διεύθυνση φωτογραφίας: Aleksandr Kharitonov
Μοντάζ: Valentina Koulagina
Ήχος: Roland Kazarian
Μουσική: John Ter-Tatevosian
Ηθοποιοί: Valentin Zubkov (επιλοχίας), Sergei Shakurov (Penganov), Anatoli Ilin (Aneicyk), Vladimir Grammatikov (Sinkevic), Vlandimir Serobabin (Voloshin), Vyacheslav Rebrikov (Malov)
Παραγωγή: Mosfilm. Διεύθυνση παραγωγής: A. Askenazi
Κοστούμια: Galina Zekoulina
Σκηνικά: Abram Freydin
Φορμάτ: 35mm Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: ΕΣΣΔ
Έτος Παραγωγής: 1966
Διάρκεια: 89

Μάνος Ζαχαρίας

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θέατρο στη Σχολή Ρώτα-Σαραντίδη. Το Δεκέμβριο του 1945, παίρνει υποτροφία από το Γαλλικό Ινστιτούτο για σπουδές στο Παρίσι. Εκεί παρακολουθεί μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στη Σορβόννη και τελειώνει το Ινστιτούτο Ανώτερων Κινηματογραφικών Σπουδών (IDHEC) του Παρισιού. Το 1948-49 παίρνει μέρος στον Εμφύλιο όπου οργανώνει το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού Στρατού. Μετά την ήττα βρίσκεται πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη όπου τελειώνει την Σχολή Σκηνοθεσίας του Θεατρικού Ινστιτούτου της πόλης και διδάσκει υποκριτική για δύο χρόνια. Το 1956 παρακολουθεί την Ανώτατη Σχολή Μετεκπαίδευσης Σκηνοθετών Κινηματογράφου της Μοσφίλμ στηΜόσχα. Στα στούντιο της Μοσφίλμ γυρίζει στη συνέχεια 10 ταινίες. Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα. Έχει διατελέσει Σύμβουλος Κινηματογραφίας της Υπουργού Μελίνας Μερκούρη, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και επικεφαλής του Γραφείου παρακολούθησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΕΡΤ.

Φιλμογραφία

1947 Σύλληψη επ‘ αυτοφόρω
1948 Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας
1959 Utreni reis/Πρωινό δρομολόγιο
1960 Lovtsy gubok/Οι σφουγγαράδες
1962 Notsnoi pasazir/Νυχτερινόs επιβάτης
1963 Konec I natcolo/The End and the Beginning
1966 Ya soldat, mama/Είμαι φαντάρος, μητέρα
1968 Karatel/Ένας από το εκτελεστικό απόσπασμα
1970 Gorod pervoi lyubvi/Η πόλη της πρώτης αγάπης
(σπονδυλωτή ταινία επτά επεισοδίων - Boris Yasin & Μάνος Ζαχαρίας)
1972 Na uglu Arbata I ulitsy Bubulinas/Γωνία Αρμπάτ και Μπουμπουλίνας
1974 Ποιος φταίει;
1977 Psevdonim: Lukac/Ψευδώνυμο Λούκατς