Έκτος τόπου

Matter Out of Place

25ο ΔΦΝΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Απορρίμματα στις ακτές, στα βουνά, στον βυθό των ωκεανών, βαθιά μέσα στο υπέδαφος της Γης. Ο όρος «ύλη εκτός τόπου» παραπέμπει στα αντικείμενα που βρίσκονται σε μέρη όπου δεν ανήκουν. Και στα μέρη όπου ταξιδεύει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, υπάρχουν σίγουρα πολλά τέτοια αντικείμενα. Μέσα από ένα λεπτοδουλεμένο ψηφιδωτό από μοναδικές εικόνες, ο σκηνοθέτης φέρνει στο φως τις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που έχουν κατακλύσει τον πλανήτη: από τις βουνοκορφές της Ελβετίας μέχρι τις ακτές της Ελλάδας και της Αλβανίας, κι από το εσωτερικό ενός αποτεφρωτήρα απορριμμάτων στην Αυστρία μέχρι το Νεπάλ, τις Μαλδίβες και την έρημο της Νεβάδα. Ένα ντοκιμαντέρ για τα απορρίμματα που δημιουργεί ο άνθρωπος, τα οποία μας περιβάλλουν σε κάθε σημείο και στιγμή της ζωής μας. Ένα κινηματογραφικό ταξίδι που αποτυπώνει τον συνεχή αγώνα της ανθρωπότητας να θέσει υπό έλεγχο τις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που παράγει η ίδια σε καθημερινή βάση. Αποκομιδή, τεμαχισμός, καύση και ταφή απορριμμάτων, ένας αληθινός φαύλος κύκλος που υποτίθεται πως δίνει λύση σε ένα οικουμενικό πρόβλημα που όλο και γιγαντώνεται.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Νίκολαους Γκεϊρχάλτερ
Διεύθυνση φωτογραφίας: Nikolaus Geyrhalter
Μοντάζ: Samira Ghahremani, Michael Palm
Ήχος: Sergey Martynyuk, Nora Czamler
Παραγωγή: NGF – Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion
Παραγωγοί: Nikolaus Geyrhalter, Michael Kitzberger, Wolfgang Widerhofer, Markus Glaser
Executive producer: Michael Kitzberger
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αυστρία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 107'
Επικοινωνία: Austrian Films
Βραβεία/Διακρίσεις: Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους – Festival dei Popoli 2022, Καλύτερη Σκηνοθεσία – Black Canvas Contemporary FF 2022, Pardo Verde WWF Award – Locarno FF 2022

Νίκολαους Γκεϊρχάλτερ

Ο Νίκολαους Γκεϊρχάλτερ είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και εικονολήπτης, γεννημένος στη Βιέννη το 1972. Το 1994, όταν ήταν 22 ετών, ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion, η οποία επικεντρώνεται σε ντοκιμαντέρ και ερασιτεχνική μυθοπλασία. Γύρισε την πρώτη του ταινία, με τίτλο Eisenerz, το 1992. Δύο χρόνια αργότερα, γύρισε το πρώτο του ντοκιμαντέρ, Ξεβρασμένα στην ακτή (1994) μια ιστορία για τον ποταμό Δούναβη και τις συχνά παράξενες ιδιομορφίες των ανθρώπων που ζουν στις όχθες του. Οι ταινίες παρατήρησης του Γκεϊρχάλτερ με στατική κάμερα και σταθερό ρυθμό πραγματεύονται τα θέματά τους με αμεσότητα, είτε πρόκειται για επιτόπια έρευνα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας (Πριπγιάτ, 1999) είτε για τη διαδρομή του Ράλι Ντακάρ (7915 χλμ, 2008) είτε για την παραγωγή επεξεργασμένων τροφίμων (Ο επιούσιος, 2005,). Το 2003 ο σκηνοθέτης έλαβε το Αυστριακό Κρατικό Βραβείο Κινηματογραφικής Τέχνης και το 2008 η ταινία του Ο επιούσιος κέρδισε το βραβείο Grimme. Στο πέρασμα των χρόνων, οι ταινίες του ήταν υποψήφιες και κέρδισαν πολλά άλλα βραβεία στα πιο γνωστά φεστιβάλ του κόσμου, όπως τα IDFA, Berlinale, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Jihlava, IndieLisboa, DocSheffield, Cinéma du Réel, Diagonale και, πιο πρόσφατα, το φεστιβάλ του Locarno.

Φιλμογραφία

1994 Washed Ashore
1997 The Year After Dayton
1999 Pripyat
2001 Elsewhere
2005 Our Daily Bread
2008 7915 KM
2010 Allentsteig (TV)
2011 Abendland
2012 Danube Hospital (TV)
2013 Cern (TV)
2015 Over the Years
2016 Homo Sapiens
2018 The Border Fence
2019 Earth
2022 Matter Out of Place