Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν

Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν

Ψυχιατρείο Χανίων. Μια ομάδα ασθενών μάς ξεναγεί στην «Εκκλησία του Δήμου», τον χώρο όπου συναλλάσσονται και συνομιλούν σε καθημερινή βάση, εκεί όπου άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει κουβέντα. Στον χώρο όπου καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους καλά. Μια άλλη ομάδα πρώην χρόνιων ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον εκτός Ψυχιατρείου, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά ένα ταξίδι στη Δανία για μια εβδομάδα. Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λόγο των δυο ομάδων, προσπαθεί ν’ ακούσει τον λόγο της τρέλας κάτω από το χαώδες παραλήρημά της – κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη τού είναι την οποία αυτή εμπεριέχει.
«Αν τη ζωή μας κυκλώνει ο θάνατος, τη διανοητική μας υγεία γυροφέρνει η παραφροσύνη». Στην τρέλα ο άνθρωπος νιώθει πως δεν έχει να επιστρέψει πουθενά. Δεν είναι πια. Ήταν.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης
Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Πάλμας
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Ήχος: Επαμεινώνδας Χατζηνικολής
Μουσική: Νίκος Βίττης
Παραγωγοί: Σταύρος Ψυλλάκης
Συμπαραγωγή: ΕΚΚ
Αφήγηση: Αποστόλης Ασημάκης
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2000
Διάρκεια: 52'
Επικοινωνία: Σταύρος Ψυλλάκης (stavrospsill@gmail.com)
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής & Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας (εξ ημισείας) της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (2000)

Σταύρος Ψυλλάκης

Ο Σταύρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ανθρωποκεντρικών ντοκιμαντέρ, τα οποία συνήθως εστιάζουν σε οριακές καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Αρχικά, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ μετά στη σχολή Σκηνοθεσίας Ε. Χατζίκου στην Αθήνα. Με υποτροφία του γαλλικού κράτους συνέχισε τις σπουδές του  στο Ανθρωπολογικό Ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN στο Παρίσι. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σπουδαιότερο το 1ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2010 για το ντοκιμαντέρ Άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), ενώ έχει εργαστεί σε ταινίες των Λάκη Παπαστάθη, Δήμου Θέου, Σταύρου Τορνέ. Από την πλούσια φιλμογραφία του, με περισσότερα από 40 έργα ξεχωρίζουν οι ταινίες: Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν, ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο, Ολυμπία, Μικρές ιστορίες Ρομά, Το μέσα φως, καθώς και η τριλογία ΩΔΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ, η οποία περιλαμβάνει τις ταινίες ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη, Οφειλή και ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ η μνήμη του τόπου.

Φιλμογραφία

2000 Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν
2009 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε
2011 Μυλωνογιάννη 120, Χανιά (TV)
2012 ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο
2013 Το δίλημμα (TV)
2014 Μικρές ιστορίες Ρομά
2015 Ολυμπία (μμ)
2015 Το μέσα φως
2019 ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη
2020 Η φωτογραφία μου (μμ)
2021 Οφειλή
2022 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – Η μνήμη του τόπου