Έγκλημα στα παρασκήνια

Έγκλημα στα παρασκήνια

Μια περιβόητη για τα ερωτικά της σκάνδαλα ηθοποιός, η Ρόζα Δελλή, βρίσκεται μαχαιρωμένη στο καμαρίνι της. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Μπέκας (Τίτος Βανδής) που καλείται να δώσει τις εξής απαντήσεις: ποιος σκότωσε και πώς έγινε ο φόνος, αφού η πόρτα βρέθηκε κλειδωμένη από μέσα; Ένας μαγικός κόσμος όλος μυστήριο και σαγήνη αναδύεται μέσα από τις σκιές αυτού του αρχετυπικού φιλμ νουάρ –από τα καλύτερα δείγματα του είδους στην Ελλάδα–, το οποίο το 2001 προβλήθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Ντίνος Κατσουρίδης
Σενάριο: Γιάννης Μαρής, βασισμένο στο μυθιστόρημα Έγκλημα στα παρασκήνια
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης
Ήχος: Γιάννης Σμυρναίος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Ηθοποιοί: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάρω Κοντού, Χρήστος Τσαγανέας, Τίτος Βανδής, Αλίκη Γεωργούλη, Ζωρζ Σαρρή
Παραγωγή: Τέχνη Α.Ε., Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης
Παραγωγός/Παραγωγοί: Μανώλης Νικολούδης
Σκηνικά: Μαριλένα Αραβαντινού
Μακιγιάζ: Ηλίας Ψαραδάκης
Φορμάτ: ProRes
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1960
Διάρκεια: 80΄
Επικοινωνία: Καραγιάννης Καρατζόπουλος, karkarae@otenet.gr
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, Β’ Γυναικείου Ρόλου – Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1960

Ντίνος Κατσουρίδης

Ο Ντίνος Κατσουρίδης ήταν Κύπριος μοντέρ, διευθυντής φωτογραφίας και από το 1960 σκηνοθέτης. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, πήρε το πτυχίο του το 1947 και έδωσε κατατακτήριες στη Νομική, από την οποία δεν αποφοίτησε, λόγω «κοινωνικών φρονημάτων». Αποφοίτησε το 1951 από τη Σχολή Σταυράκου, κάνοντας ταυτόχρονα και τον καθηγητή φωτογραφίας. Υπήρξε βασικός συνεργάτης της Φίνος Φιλμ για 8 χρόνια. Σκηνοθέτησε το Θανάση Βέγγο σε εννέα συνεχόμενες ταινίες από το 1970 έως το 1982. Σημαντικότερες ήταν το Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; που απέσπασε τρία βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Α΄ ανδρικού ρόλου, σεναρίου και καλλιτεχνικής ταινίας και το Θανάση, πάρε το όπλο σου, που απέσπασε δύο βραβεία στο ίδιο φεστιβάλ (α΄ ανδρικού ρόλου και τιμητική διάκριση για τα σκηνικά στον Τάσο Ζωγράφο). Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές του στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν η ταινία του Της Κακομοίρας (1963), όπου πήρε ζωή ο θρυλικός χαρακτήρας του Ζήκου με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Το 2000 στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο με τον Χρυσό Αλέξανδρο. Πέθανε το 2011 χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Φιλμογραφία

1960 Έγκλημα στα παρασκήνια
1965 Οι αδίστακτοι
1970 Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές
1971 Τί έκανες στον πόλεμο Θανάση;
1972 Θανάση πάρε τ’ όπλο σου
1979 Ο φαλακρός μαθητής
1980 Βέγγος, ο τρελός καμικάζι
1982 Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι
1987 Όνειρο αριστερής νύχτας