Μια μπαλάντα

Balada

63ο ΔΦΚΘ: Διεθνής πρεμιέρα

Η ταινία ακολουθεί την τριαντάχρονη Μέρι, μια νοικοκυρά δίχως φιλοδοξίες και μητέρα της οχτάχρονης Μίλα, την οποία ο κατά 14 χρόνια μεγαλύτερος σύζυγός της, ο Χασάν, διώχνει από το σπίτι σε μια έκρηξη ζήλιας. Αφού επιστρέφει στο πατρικό της χωρίς την κόρη της, την οποία ο Χασάν αποφάσισε να κρατήσει, η γυναίκα συνειδητοποιεί πως έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο νόμων και κανόνων της επαρχίας, όπως και στις ανάγκες και προσδοκίες της οικογένειας της. Στην προσπάθειά της να βρει τον εαυτό της, η Μέρι κάνει οντισιόν για μια ταινία που θα γυριστεί στη γειτονιά της. Αυτή η κινηματογραφική διασκευή μιας διάσημης βαλκανικής λαϊκής μπαλάντας διερευνά με αισιοδοξία την αγάπη, την ελευθερία και την τέχνη, αποδίδοντας το πάθος ενός αργού, συγκινητικού τραγουδιού με τη γλώσσα των εικόνων. Καθώς οι ρεαλιστικές σεκάνς εναλλάσσονται με πιο πειραματικά ιντερμέδια, ενώ οι κωμικές συναντήσεις διαδέχονται στιγμές περισυλλογής, η ταινία μάς καλεί να ακολουθήσουμε τον ρυθμό μιας καρδιάς που χτυπάει όλο και πιο δυνατά.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Αΐντα Μπέγκιτς
Σενάριο: Aida Begić
Διεύθυνση φωτογραφίας: Erol Zubčević
Μοντάζ: Redžinald Šimek
Ήχος: Igor Čamo
Ηθοποιοί: Marija Pikić, Jasna Žalica, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Lana Stanišić, Milan Tocinovski, Amar Čustović, Davor Golubović, Gaia Tanović
Παραγωγή: Film House Sarajevo
Παραγωγοί: Adis Đapo, Aida Begić, Erol Zubčević
Κοστούμια: Sanja Džeba
Σκηνικά: Emina Kujundžić
Μακιγιάζ: Lamija Hadžihasanović Homarac
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 116΄
Επικοινωνία: SCCA/pro.ba

Αΐντα Μπέγκιτς

Η Αΐντα Μπέγκιτς γεννήθηκε στο Σαράγεβο το 1976. Η πρώτη της ταινία, με τίτλο Snijeg (Snow), απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής στο Φεστιβάλ Καννών του 2008. Έναν χρόνο αργότερα, ίδρυσε την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής Film House. Η δεύτερη ταινία της, Djeca (Children of Sarajevo), συμμετείχε στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών του 2012 και απέσπασε την Τιμητική Διάκριση του Βραβείου Επιτροπής. Η τρίτη της ταινία, με τίτλο Never Leave Me και θέμα τα ορφανά παιδιά στη Συρία, προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας διάφορες διακρίσεις. Είναι καθηγήτρια στην Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών του Σαράγεβο.

Φιλμογραφία

2008 Snijeg | Snow
2012 Djeca | Children of Sarajevo
2014 Album (μμ)
2017 Beni Bırakma | Never Leave Me
2022 A Ballad