Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις

Maria Callas: Lettere e memorie

64ο ΔΦKΘ: Διεθνής πρεμιέρα
Ένα πολύτιμο τεκμήριο της διεθνούς περιοδείας της θεατρικής παράστασης Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις, με πρωταγωνίστρια τη Μόνικα Μπελούτσι στον ρόλο της μεγάλης ντίβας της όπερας. Μέσα από το χρονικό της περιοδείας, η οποία διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 2019 ως τον Ιανουάριο του 2023, παρατηρούμε και συγκρίνουμε δύο διαφορετικές εποχές – τη σημερινή και εκείνη στην οποία μεσουρανούσε η Κάλλας–, ενώ ταυτόχρονα γινόμαστε κοινωνοί και μάρτυρες ενός ουσιώδους διαλόγου ανάμεσα στη σπουδαία σύγχρονη Ιταλίδα ηθοποιού και στη φωνής που σημάδεψε τον 20ό αιώνα – σε δυο γυναίκες που παρά τις διαφορετικές τους καταβολές συναντιούνται ετεροχρονισμένα χάρη στην αγάπη τους για την τέχνη. Μετά το Maria by Callas, ο Τομ Βολφ συνεργάζεται με τον Γιάννη Δημολίτσα για να αποδώσουν με νέα αφηγηματικά εργαλεία το πορτρέτο της εμβληματικής μορφής της όπερας, ανατρέχοντας στην παιδική της ηλικία στη Νέα Υόρκη και φτάνοντας στα χρόνια που πέρασε στην Αθήνα, ακολουθώντας τη στην πορεία για τη διεθνή καταξίωση και ανατέμνοντας με σεβασμό τα προσωπικά της πάθη.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Τομ Βολφ, Γιάννης Δημολίτσας
Σενάριο: Tom Volf
Μοντάζ: Γιάννης Δημολίτσας, Άλεξ Κερασόπουλος, Federica Forcesi
Ηθοποιοί: Monica Bellucci
Παραγωγή: (SIC) Pictures, Ibla Film, Musa Production, Volf Productions
Παραγωγοί: Samy Boudiaf, Charles Benoin, Stanislas Wicker, Monica Bellucci, Eleonora Pratelli
Συμπαραγωγή: Faliro House Productions, Lupin Film
Συμπαραγωγοί: Riccardo Neri
Executive producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Ανδρέας Ζουπάνος Κρητικός
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Α/Μ
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 73'
Επικοινωνία: Ibla Film

Τομ Βολφ

Γάλλος σκηνοθέτης που δραστηριοποιείται τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Το πάθος του για την Μαρία Κάλλας τον ώθησε να ταξιδέψει στον κόσμο αναζητώντας τους τελευταίους επιζώντες της γενιάς της και εκείνους που την ήξεραν πραγματικά. Το αποτέλεσμα ήταν το ντοκιμαντέρ Maria by Callas: η Μαρία Κάλλας εξομολογείται, ενώ εξέδωσε και δύο βιβλία για την ντίβα της όπερας. Το τρίτο του βιβλίο για εκείνη με τίτλο Maria Callas: Letters & Memoirs, έγινε επιτυχημένο θεατρικό με τη Μόνικα Μπελούτσι στο ρόλο της Κάλλας, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στη δημιουργία του ομώνυμου ντοκιμαντέρ.

Φιλμογραφία

2017 Maria by Callas
2023 Maria Callas: Letters and Memoirs

Γιάννης Δημολίτσας

Έλληνας σκηνοθέτης που έχει γυρίσει διαφημιστικά για λογαριασμό κορυφαίων εταιρειών μεταξύ των οποίων η Mercedes, η Yves Saint Laurent και η Coca-Cola. Εκτός της δραστηριότητάς του στον τομέα της διαφήμισης, έχει σκηνοθετήσει μουσικά βιντεοκλίπ γνωστών καλλιτεχνών που έχουν λάβει σημαντική αναγνώριση και διακρίσεις. Επιπλέον, ολοκλήρωσε πρόσφατα το μικρού μήκους The Music Critic, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Τζον Μάλκοβιτς.

Φιλμογραφία

2023 Maria Callas: Letters and Memoirs
2023 The Music Critic (μμ)