Υπηρέτες

Služobníci

61ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

1980, κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία. Ο Μίχαλ και ο Γιουράι, δύο σπουδαστές Θεολογίας, έχουν βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες της πολιτικής και της θρησκείας, καθώς οι καθολικοί ιερείς δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνουν από την επίσημη γραμμή. Συμπλέοντας με το καθεστώς, οι καθηγητές της Σχολής αποδοκιμάζουν κάθε διαφωνία, ωστόσο, δεν συμμορφώνονται όλοι – το σύστημα αμφισβητείται σιωπηλά, κλονίζεται από μέσα. Ένα πολιτικό θρίλερ, με νουάρ αποχρώσεις και πνιγηρή ατμόσφαιρα, μια ιστορία ανυπακοής που απογυμνώνει την ιδεολογική χειραγώγηση.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Ivan Ostrochovský
Σενάριο: Rebecca Lenkiewicz, Marek Leščák, Ivan Ostrochovský
Διεύθυνση φωτογραφίας: Juraj Chlpík
Μοντάζ: Jan Daňhel, Martin Malo, Maroš Šlapeta
Ήχος: Tobiáš Potočný
Μουσική: Miroslav Tóth, Cristian Lolea
Ηθοποιοί: Samuel Skyva, Samuel Polakovič, Vlad Ivanov, Vladimír Strnisko, Milan Mikulčík, Tomáš Turek
Παραγωγή: Punkchart films
Παραγωγοί: Ivan Ostrochovský, Albert Malinovský, Katarína Tomková
Συμπαραγωγοί: Oana Bujgoi Giurgiu, Tudor Giurgiu, Ivana Kurincová, Petr Oukropec, Pavel Strnad, Sam Taylor, Mike Downey, Marek Urban
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Σλοβακία, Ρουμανία, Τσεχία, Ιρλανδία
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 80'
Επικοινωνία: Loco Films
Βραβεία/Διακρίσεις: Special Jury Mention – Odesa IFF 2020

Ιβάν Οστροτσόφσκι

Ο Σλοβάκος σκηνοθέτης Ιβάν Οστροτσόφκι γεννήθηκε το 1972 στη Ζιλίνα. Έπειτα από αρκετά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και σειρές, ο Ιβάν δημιούργησε το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Velvet Terrorists (2013), το οποίο έκανε πρεμιέρα στην Μπερλινάλε του 2014, όπου κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών της Tagesspiegel. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ιβάν, το Koza (2015), έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Μπερλινάλε του 2015. Ο διευθυντής του φεστιβάλ την πρότεινε για το βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Συμπεριλήφθηκε επίσης στον κατάλογο προεπιλογής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου του 2015 και ήταν η υποψηφιότητα της Σλοβακίας για Όσκαρ το 2016. Ο Ιβάν είναι επίσης συν-σεναριογράφος του Censor, του πιο πρόσφατου πρότζεκτ του Πέτερ Κερέκες, το οποίο παρουσιάστηκε στα τμήματα Works in Progress των Διεθνών Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και της Οδησσού, αποσπώντας το βραβείο Καλύτερου Πρότζεκτ και στα δύο. Η τελευταία του ταινία, το Servants (2020), παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στο νέο διαγωνιστικό τμήμα Encounters της Μπερλινάλε. Ο Ιβάν είναι επίσης συνιδιοκτήτης και παραγωγός των εταιρειών sentimentalfilm και Punkchart films.

Φιλμογραφία

2009 Ilja (μμ ντοκ)
2013 Velvet Terrorists (ντοκ)
2015 Koza | Goat
2020 Služobníci | Servants